parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Mama avea dreptate…

on January 19, 2019

andrei & mamaA fost o vreme, demult, tare demult, aș zice că parcă era în altă viață, mai exact, după ce ne-am căsătorit, în care mama îmi spunea că ar fi bine să nu mai amân atâta, să trec la treaba și să fac un copil. Eu nu mă simțeam deloc pregătită, voiam să mai fac o grămadă de lucruri până la venirea copilului și îi spuneam că este decizia noastră, că noi alegem momentul potrivit și i-o cam tăiam, ca să zic așa pe șleau. Și mă consideram  îndreptățită să fac asta pentru că aveam argumentele mele valide si solide. Numai că și ea le avea pe ale ei.

Unul din ele, cel la care fac referire acum era că tare o să mă mai bucur eu de ajutorul lor atunci când va veni bebe și că ar fi bine să ne grăbim ca să mai fie și ei sănătoși ca să ni-l poată oferi. Replica mea era că noi o să ne creștem copiii singuri, că ne vom descurca și că nu-i facem doar ca să aibă cine să ne ajute. Și cred că aveam dreptate întrucâtva și mă bucur că am luat o decizie asumată atunci când în sfârșit ne-am zis că e vremea să fim părinți.

Cât despre mama, să vă spun cum era. O lăsa baltă pentru o vreme după care iar deschidea subiectul și încerca să-mi explice că nu-i chiar treabă simplă să crești un copil, oricât de drag ți-ar fi el. Îmi mai spunea că ajutorul lor nu înseamnă că ei îl vor crește, cum se întâmpla adesea pe vremuri, ci e doar o portiță pentru noi atunci când avem nevoie de puțin timp. Tare mă mai enervau discuțiile astea pentru că la vremea aia nu mă vedeam în stare să am un copil. Nici nu aveam prieteni prin preajmă cu copii care să mă inspire și nu simțeam că vreau să fiu mama. Nu-mi sunase ceasul :D. Adevărul e că și eram cam tânăra pentru asta, deși asta e chestie de perspectivă. La 25 de ani (că atât aveam când ne-am căsătorit) sau chiar mai devreme  știu că multe femei devin mame, dar eu aveam alți gărgăuni în cap pe atunci și n-aș fi fost pregătită. Fiecare cum simte, in the end.

Pe de altă parte, chiar nu-mi imaginam cât de mult contează ajutorul părinților! Mă gândeam atunci că ne vom descurca foarte bine și că la cât de mult o să-i iubim, sigur vom vrea să stăm numai cu ei. Mda, nu prea știi ce te așteaptă când devii mamă. Iubirea poate fi mare, dar nevoia de un respiro, de a face și altceva din când în când tot există după o vreme. La început, nu atât de mult, deși nici atunci nu-ți strică ajutorul mamei care să dereticească prin casă în timp ce tu stai cu bebe.

Și poate la primul copil n-am simțit atât de mult nevoia de ajutor cât am simțit-o odată cu al doilea prunc. Cu toate că dacă stau bine să mă gândesc, ajutorul părinților a fost mereu o binecuvântare, o gură de aer proaspăt, o pauză atât de binevenită. Și ajutorul de orice natură e binevenit. Nu (prea) fac mofturi, fie că e vorba de mâncare la pachet (de fapt, cred că asta e una din marile mele bucurii pentru că scap de gătit), fie că e vorba de a-l lua pe unul din copii și a-l duce la o plimbare sau în parc, fie că în unele situații (când suntem bolnavi), ne fac cumpărăturile. Ajutorul vine în multe forme, dar în oricare din ele este, ca și cum ai merge la spa, doar că spa-ul poate însemna că ai timp să strângi din casă în liniște, fără să te tragă unul de-un picior și celălalt să strige că vrea te miri ce lucru, aka atenție. Nici nu mai zic de statul cu copiii atunci când te întorci la muncă! Cu cine îi știi mai în siguranță și pe mâini mai bune, dacă nu cu bunicii?

Și da, poate nu suntem mereu pe aceeași lungime de undă, poate ne mai contrazicem, poate am vrea să abordeze unele situații altfel, dar astea sunt amănunte. Până la urmă, mi-am dat seama demult că nu poți pretinde tuturor să se comporte ca tine, ca mamă și nici nu știu dacă e ok să ai pretenții exagerate. Copilul învață de la fiecare ceva și, atât timp cât nu vorbim de lucruri grave, chiar aș zice că le e favorabil să fie expuși mai multor tipuri de comportament. În plus, cu bunicii se dezvoltă de obicei altfel de relații care sunt recunoscute a fi tare benefice pentru copii.

Știți că se zice că ne lipsește satul, că suntem singuri în creșterea copiilor și nu e chiar simplu. Noi suntem dintre cei norocoși și tot ne mai plângem. Așa-i când te obișnuiești cu binele :). Și cred că nu le-am mulțumit vreodată destul pentru ce fac și unii și ceilalți bunici pentru noi! Toate lucrurile mai mult sau mai puțin mărunte contează tare mult și tare bine ne prind!

Un lucru e clar. În urmă cu aproape 10 ani eram în altă dimensiune și nu mă puteam gândi la copii. Ei au venit atunci când a trebuit, când a fost momentul potrivit și cumva erau toate aranjate! Cât de cât, pentru că pot spune că și atunci mai erau lucruri care aș fi vrut/ ar fi putut să fie altfel. Tot mama mai zicea că dacă e să stăm până e totul pregătit, perfect după viziunea noastră și noi ne simțim cei mai super-viitori-părinți, s-ar putea să îmbătrânim și să nu mai vină momentul ăla. Asta cam așa e, de asta am și decis să trecem la fapte chiar dacă nu era totul perfect.

Și totuși cred că mama avea dreptate și că e tare bine să ai ajutorul părinților! Cât despre vârsta potrivită, aici e altă discuție și cred că fiecare știe/simte când e momentul și, într-adevăr nu poți decide când să faci copii în funcție de ajutorul pe care l-ai primi de la părinți. Nu dau eu sfaturi de fel, dar n-ar fi rău să țineți seama și de sfatul lor (cei care încă n-aveți copii) care au ceva habar de cum stă treaba cu creșterea copiilor, chiar dacă nu ne zic chestii de prin cărți de specialitate, ci doar din experiența lor :).

Așa că, da, mama! Ai avut dreptate!Măcar atât să fac, să recunosc. Și ia uite, o mai fac și public! 🙂

 

PS. O poză cu mama având grijă de unul din nepoței, așa cum a promis. 😀

PS 2. Ce mic era Andrei pe atunci! Avea doar 4 dințișori!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: