parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Hoinari prin anotimpuri – cartile preferate la 1 an si 9 luni

on January 15, 2019

dsc04160

Azi vă povestesc despre cartea preferată a lui Andrei, de fapt, cărțile lui preferate care sunt 4 la număr și fac parte din colecția Hoinari prin anotimpuri.  De multă vreme am în gând să scriu despre asta pentru că de vreo 3 luni Andrei e fascinat de ele. Pur și simplu se pierde în paginile cărții și începe să vorbească pe limba lui care devine tot mai inteligibilă pentru noi :). Alteori vine și mă ia de mâna, indiferent ce-aș face și mă duce la cărțile lui pentru a-i arăta detalii și a-i povesti despre ce vede acolo.

Deși e posibil să le aveți deja sau măcar să fi auzit despre ele, vă povestesc puțin despre aceste cărți minunate din perspectiva noastră. Noi le avem de când era Darius mai mic. Cred că avea sub 3 ani când i le-am luat, dar el n-a fost atât de fascinat de ele cum e acum Andrei. I-au plăcut, le-a studiat, dar lui îi plac mult poveștile cu text.

Aceste cărți ce prezintă fiecare câte un anotimp sunt fără text, doar imagini în detaliu  din casele oamenilor, de pe stradă,  din centrul orașului, din natură, dintr-o gară, din magazine, din biblioteci, grădiniță. Practic acoperă o gamă largă de situații reale din viața de zi cu zi. Ilustrațiile sunt vii, foarte bine realizate și realist desenate, oamenii care apar pe fiecare pagină fiind expresivi, arătându-se când uimiți, când veseli, când supărați. Poveștile oamenilor nu le știm, deci le putem crea atunci când povestim cu ai noștri copii mai mari. Sunt totuși câteva personaje care apar în toate cele 4 cărți și care au o foarte scurtă poveste pe coperta din spate a cărții.

Ce îmi mai place la ele este calitatea lor. Poate sunt ca și preț peste medie, dar fiecare pagină este cartonată, ceea ce le face perfecte pentru copii atât de mici cum e Andrei. Și la cât le răsfoiește și le plimbă prin toată casă, ba chiar a pășit peste ele, aș zice că rezistă foarte bine.

Cu aceste cărți se pot face multe activități, în funcție de vârsta copilului. Cu Andrei mă limitez la întrebări de genul: “Unde e vulpea? Unde e copacul/mășana/copilul în cărucior, etc?” El îmi răspunde  arătându-le cu degetul sau alteori le numește el fără să-l mai întreb. Mai discutăm despre noțiuni de genul: “sus”, “jos” sau învățăm verbe uitându-ne la ce fac personajele: aleargă, zugrăvesc, tund iarba, etc.

Bineînțeles, copiii învață despre anotimpuri, despre ce haine purtăm în funcție de vreme, despre cum revine natura la viață primăvară și ce diferențe sunt în natură în fiecare carte, observăm copacii, frunzele, fructele, ploaia, fulgerele, zăpadă, activitățile care se fac în funcție de sezon.

Mi se pare o carte potrivită pentru explorat, care îi dă posibilitatea copilului să observe pe-ndelete tot ce vrea el să vadă, fără să se schimbe rapid imaginea cum e în cazul desenelor animate. Andrei e fascinat pe rând de câte un obiect pe care îl recunoaște de prin casa noastră. Zilele astea e tare încântat pentru că vede un aspirator, în altele mi-l arată pe bebele care papă țiți (a, și este chiar și un bebe purtat, doar că sistemul de purtare nu e ergonomic), uneori îmi atrage atenția la baloanele pe care le vede, la ceasul din gară și aș putea continua mult și bine.

De curând a început să acorde ceva atenție unei alte colecții, cărțile cu pisica Mog. Dar Hoinari prin anotimpuri cred că vor rămâne pentru multă vreme în topul preferințelor pentru că nu cred că e zi în care să nu se uite prin ele.

Pentru modul în care se pot folosi cu un copil mai mare ar trebui să mai scriu un articol :).  Poate va urma, deși în topul lui Darius n-au fost la modul ăsta. Doar i-au plăcut. Poate dacă le-ar fi avut și el de la vârstă lui Andrei..

Am uitat să menționez că sunt de fapt 5 cărți în colecție. Nouă ne lipsește “Noaptea”, dar cred că urmează să-i facem loc alături de celelalte ca să nu-l lăsăm pe micul fan fără seria completă.

Am pus mai jos câteva poze pe care le-am surprins azi cu Andrei uitându-se prin cărți. Desigur, în momentul în care m-a văzut cu aparatul foto a devenit foarte curios de noul obiect, dar a vrut totuși să se întoarcă la “lectură” după ce obiectul misterios i-a ieșit din aria vizuală :D.

 

 

 

 

 

 


2 responses to “Hoinari prin anotimpuri – cartile preferate la 1 an si 9 luni

  1. marimaria88 says:

    Oau sunt foarte frumoase.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: