parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Singura competitie adevarata e cu noi insine + recomandare de carte

on January 12, 2019

You can be your own best friend.jpg

Ca tot omul, la început de an mi-am făcut ceva planuri. Nu foarte multe, nu neapărat foarte concrete, deși urmează să-mi stabilesc și niște obiective mai clare, pentru că vreau ca anul ăsta să fie mai bun decât 2018 și să fac mai mult decât am reușit anul trecut. Și da, deja se vede că sunt într-o competiție, aceea în care vreau să fac mai mult. Faza e că nu știu care e marele premiu la final, dar asta e altă poveste.

Sunt în filmul ăsta cu “a face mai mult” de ceva vreme. Încă n-am reușit să ies, dar probabil că oi avea o lecție de învățat. Poate o învăț totuși anul asta, ca să mai schimb puțin disciplina, nu? Ca la școală: odată ce ai trecut de un examen, poți trece la următoarea materie. Vreau să iau și eu examenul odată că mă simt cam restanțieră și nu-mi place (eu, fostă studentă care am fost integralistă timp de 4 ani! – nici nu știu cum mi-a ieșit chiar așa*:P scoate limba).

Și unul din testele pe care le am de dat la început de an este la disciplina “trezit matinal”: mai precis la 5 am. Da, poate suna nebunește, mai ales dacă nu sunteți familiarizați cu ideea și dacă nu sunteți fan trezit dis-de-dimineață. Dar vă spun din proprie experiență că poate fi încântător să fii treaz când ceilalți dorm, să începi ziua cu tine, să te simți în formă maximă și să fii cu zâmbetul pe buze atunci când ceilalți ai casei abia fac ochi. Am mai experimentat asta în urmă cu vreo 3 ani și a funcționat pentru o vreme. Dar apoi a urmat sarcina, bebe mic de tot și a fost cam greu să revin la acest program. Peste o lună mă întorc la job după 2 ani, așa că aș vrea să încep ziua în felul acesta, să îmi acord niște timp mie pentru a pleca de acasă cu bateriile încărcate.

Numai că nici acum nu e chiar simplu, pentru că Andrei încă se trezește noaptea pentru alăptat și mai ales se trezește în intervalul 5-7 am, deci numa’ bine ca să-mi strice mie tot Feng-shui-ul. Asta e una din chestiile care îmi dă bătăi de cap în a reuși, dar nu asta e prima problema. Prima sunt chiar eu. Dar înainte să vă spun de ce și cum, vreau să vă povestesc de unde ideea asta cu trezitul matinal, care nu-mi aparține.

Am preluat-o de la Dan Luca, autorul cărții “The 5 am revolution: De ce oamenii de succes se trezesc dis-de-dimineață și cum poți face și tu acest lucru“, pe care am terminat-o de citit ieri după-amiază și pe care v-o recomand cu drag. E o carte foarte practică, ușor de citit care conține o mulțime de idei utile de pus rapid și ușor în aplicare, ofera soluții pentru a evita autosabotajul, sfaturi foarte clare și documentate. E ca și cum te-ar lua cineva de mâna și te-ar ghida pe noul drum. Deși cunoșteam cele mai multe idei, pentru că îl urmăresc pe autor de mai bine de 3 ani, tot mi-a plăcut, pentru că e concisă și bine structurată. Și cred că mă ajută să reiau unele noțiuni pe tema asta pentru a le sedimenta temeinic:).

Ar mai fi de spus despre acest trezit matinal că are un scop bine definit, acela de a ne începe ziua într-un anume fel, urmând anumite obiceiuri care să ne asigure evoluția, atingerea obiectivelor, care să ne ajute la menținerea unei bune stări de sănătate și la păstrarea focusului pe parcursul întregii zile. Motivele sunt multe, bine argumentate, le puteți citi în carte, nu mai insist acum. Voi reveni.

Mă întorc la povestea mea cu sabotajul. Vă dați seama că pentru a reuși performanța de a ne trezi devreme e necesar să adormim seara devreme. Ori eu în ultimele luni am făcut exact pe dos. Și nu mi-e ușor deloc să schimb obișnuința asta. Pentru mine, seara, după ce adorm copiii, începe adevărată distracție :)). Atunci citesc, scriu, fac curat uneori, stau pe facebook mai mult si altele. Toate astea când nu sunt prea obosită și adorm cu ei. Și unele din activități le fac aproape moțăind. Mi s-a întâmplat să adorm cu laptopul în brațe, la propriu, de nici nu credeam că e posibil așa ceva. Deci nu e viabil pe termen lung să fac asta. Mi-am sacrificat somnul adesea și nu prea mai merge.

Așa că (și) de asta am decis să schimb programul. Numai că, vedeți voi, e 11,20 pm și eu încă scriu pentru că… pentru că.. Se pare că it’s hard to break a habit. Dan Luca spunea în cartea sa că e important să-ți cunoști “de ce-ul”. Și sunt de acord cu el. Și mai cred că îl am, dar tot mă autosabotez, de asta și  spuneam că singura competiție e cu noi înșine! Zilele astea am mai realizat odată că nu mă întrec cu nimeni în afară de mine. Me, myself and I! Noi insine ne punem cele mai mari piedici.. Dar vestea bună e că tot noi putem schimba ceva. Tot la noi e cheia. De asta eu încă sper și cred că voi reuși! Abia aștept să vă povestesc cum mă bucur de diminețile începute cu mine în care am făcut o grămadă de lucruri!

Și mai e o veste bună! Că pentru cei ca mine (și probabil că e ok pentru cei mai mulți care nu sunt obișnuiți cu trezitul devreme), în carte există o soluție de implementare treptată a acestui obicei, astfel încât organismul nostru să nu opună rezistență. Mi-ar fi plăcut să spun că am trecut direct la trezitul la 5 am, dar după ultimele 3 zile îmi dau seama că nu e posibil pentru mine acum. Așa că o voi lua pas cu pas și în 8 săptămâni voi reuși să-mi ating scopul. De asta încă mai pot stă trează :P.

Concurăm doar cu noi. Bine ar fi să nu o facem împotriva noastră pentru că nu știu cine iese învingător. Ideea e că nu alții ne stau în cale atunci când ne propunem ceva. La o privire mai atentă și la un moment de introspecție sinceră, ne dăm seama că noi suntem cei mai de temut adversari ai noștri. Nu ceilalți ne încurcă. Ceilalți cel mult ne provoacă. Dar atunci când știm bine încotro mergem, asta n-ar trebui să fie o problemă. Problema apare atunci când rămânem singuri în arenă, nu mai avem pe cine pune vina și trebuie să ne asumăm că noi ne-am tras una în picior. The supreme battle is with ourselves.

Închei cu un citat care mi-a plăcut mult: “You can be your own best friend or your own worst enemy. Choose wisely!”


2 responses to “Singura competitie adevarata e cu noi insine + recomandare de carte

 1. marimaria88 says:

  Am citit și eu această carte este foarte bună.
  Am încercat și eu trezirea la 5 dimineața, dar e mai greu ca făcând tot mereu câte ceva prin casă deranjez și apoi mă știe țara cu ai mei că nu-i las să doarmă.

  Liked by 1 person

  • Da, stiu ce zici! Si eu merg tot in varful picioarelor prin casa pentru ca cel mic are somnul usor spre dimineata si mi-e tot teama sa nu se trezeasca. Si se cam trezeste in jur de 6,30 atunci cand ma trezesc si eu foarte devreme…daca nu, doarme linistit pana la 8 :D. Cred ca are ceva senzor :)))
   Oricum, incerc sa aplic din carte ce pot in putinul timp pe care il am la dispozitie pana se trezeste toata lumea si tot e mai bine asa pentru mine.
   Ma bucur ca ti-a placut si tie cartea 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: