parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Cu minte de Craciun

on December 11, 2018

Cu minte-de-CraciunÎn weekend am citit #inasteptareaCraciunului și povestea lui Ema și Eric scrisă de Prințesa urbană, “Cu minte de Crăciun”. Mai trebuie să vă spun ce mult i-a plăcut lui Darius care îi îndrăgește pe Pofticioși de când i-a cunoscut? Tare mult mi-a plăcut și mie pentru că are o abordare atât de frumoasă față de copiii așa-zis obraznici! Ca de fiecare dată Ioana reușește cu măiestrie să contureze în jurul Emei și a lui Eric o lume plină de haz, de aventuri savuroase, o lume plină de iubire și culoare.

Dar unul din mesajele cele mai frumoase ale cărții este acela că cei mici sunt doar obosiți, nervoși, flămânzi, triști și nicidecum obraznici. Astfel copiii n-ar trebui să fie condiționați cu textele pe care toți le știm prea bine, ca pe-un refren auzit mereu la radio: vei primi X lucru dacă ești cuminte. Recunosc că și eu îl am pe buze adesea pe “dacă”, dar mă străduiesc să-l țin deoparte pe cât posibil pentru că am și eu convingerea că toți copiii merită să se bucure de Crăciun, să primească daruri care să le aducă zâmbetele, să se simtă buni, așa cum sunt în esență. Greșelile sunt firești și ar trebui tratate cu acceptare, cu răbdare, cu blândețe. Teorie știm, știm și că atunci când fac boacăne sau ne apasă butoane, ei nu fac decât să ne semnalizeze nevoile lor neîmplinite, dar asta nu ne garantează că vom reacționa fără cusur de fiecare dată. Important e să ne dăm seama când greșim și să le arătăm asta, așa cum face și Moș Crăciun în povestea Pofticioșilor. De la care m-am abătut cam mult, așa că revin. 🙂

În Ajun de Crăciun, Eric e neliniștit că Moșul nu îi va aduce cadoul mult așteptat pentru că el merge și face daruri doar copiilor cuminți. Zvonul acesta l-a auzit la grădiniță și l-a făcut să se întrebe dacă el și surioara lui sunt cuminți. Ema, cea în care Eric are încredere totală, că doar e sora mai mare, începe să depene amintiri cu isprăvile lor și-și dă seama că nu prea s-ar încadra în categoria copiilor cuminți, deși n-au făcut decât să experimenteze diverse așa cum fac toți copiii la vârsta asta. Așa că ea pune la cale un plan care să-l facă pe Moș Crăciun să se răzgândească: să pornească să facă niște fapte bune chiar în Ajunul Crăciunului.

Eric își dorește atât de mult Aparatul Minune Care Face Orice Mâncare și Ema un ponei adevărat, încât sunt dispuși să sară și peste micul dejun – pentru Eric știți poate ce înseamnă asta:)), numai ca să se asigure că Moșul îi vede făcând fapte bune și le aduce și lor cadourile mult visate.

Ne-a plăcut mult întâlnirea micuților cu Moș Crăciun, care se dovedește foarte uman, arătând că și el face greșeli, că se întristează. Conversația lor e presărată cu replicile amuzante ale copiilor care află o mulțime de lucruri interesante de la el, dar mai presus de toate, află că toți copiii merită să primească un cadou mic de Crăciun, o poveste, o îmbrățișare.

Mi-a plăcut și cum e rezolvată problema cadourilor ce și le doreau copiii. Vă dați seama că Ema nu putea primi un ponei adevărat, chiar dacă îi pregătise botoșei croșetați ca să nu se audă la vecini gălăgia pe care o face poneiul în timp ce tropăie prin casă. Și nici lui Eric n-aveau cum să-i dea aparatul minune ce nu există. Însă fiecăruia i s-a împlinit într-un fel dorința și copiii au fost tare încântați de cadourile primite. Nu vă dezvălui ce au primit, ci vă invit să vedeți în carte.

O carte pe care o recomandăm cu drag pentru că lămurește atât de frumos cum e cu Moș Crăciun și copiii obraznici, sau dacă aceștia există, o carte cu multă acțiune și care ne ține cu sufletul la gură. “Cu minte de Crăciun” e și despre magia Crăciunului: despre bucuria și scânteile de fericire din ochii copiilor la vederea darurilor care le arată că ei sunt iubiți, că merită să primească un cadou, că dorințele le sunt ascultate. Până la urmă nu asta ne dorim cu toții?

Sper că v-am stârnit curiozitatea și veți vrea să citiți povestea dacă nu ați făcut-o până acum. Ca și categorie de vârstă aș spune că merge citită de la 4 ani+, dar și mai înainte de 4 pentru cei care au răbdare la povești mai lungi.

Pe blogul Printesei puteți citi mai multe despre poveste și puteți vedea câteva imagini din carte.

Până data viitoare vă doresc lecturi plăcute alături de cei mici!

Aici găsiți celelalte povești pe care le-am citit până acum #InasteptareaCraciunului.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: