parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Cum a devenit lectura parte din rutina zilnica

on November 25, 2018

take-532097_1920.jpgÎn ultima vreme am fost mai puțin activă pe blog decât mi-aș fi dorit. În viața mea și-a făcut loc cititul pe care l-am chemat multă vreme, pe care mi l-am dorit să devină stil de viață, fără să mai treacă zile, săptămâni întregi în care nu reușesc să citesc (aproape) deloc sau sa citesc doar articole. Am tânjit să fac cumva să-l strecor, să devină parte din rutina mea zilnică, să devin dependentă de cărți așa cum sunt de cafea. Am avut intenția asta foarte clară și mă necajeam că nu-mi iese. Dar ceream asta mereu, mă gândeam constant că eu vreau să citesc, că nu se poate să mai las pe ultima parte a zilei o activitate care știu cât de bine mi-ar face, cât de mult m-ar ajuta.

Și a venit o zi din luna august a anului de grație 2018 când lucrurile s-au schimbat și acum cred că nu mai e cale de întoarcere. Am spus “da” unei provocări și am reușit să-mi împlinesc dorința arzătoare. Încă mă uimește și pe mine puterea unor dorințe, a unor intenții pe care ni le stabilim cât se poate de clar.

Mă face să mă gândesc la încă vreo câteva episoade din viața mea pe care le-am “chemat” în mod similar. De fiecare dată dorința a fost extrem de puternică, ezitările n-au existat pentru că știam că de acele lucruri chiar am nevoie, îmi sunt necesare, aproape ca aerul și ca apa. Seneca spunea că “vântul nu bate niciodată din direcția justă pentru acei ce nu știu încotro să meargă”. Cam așa cred că stau lucrurile.

E adevărat că mie-mi trebuie destul de mult să mă decid asupra unor chestiuni mai importante și de multe ori aman poate luarea unei decizii. Dar odată stabilit obiectivul, odată ce dorința s-a cristalizat, totul începe să se așeze în felul cel mai bun pentru a duce la capăt realizarea ei.  E un lucru minunat, dar în cele câteva cazuri când s-a întâmplat, am descoprit și semnificația zicalei: Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ti se întâmple. Ce vreau să spun e că orice lucru e cu dus și-ntors. Adică există și minusuri, nimic nu e perfect. Sau există un cost pentru realizarea unor dorințe fierbinți. Acum depinde de fiecare cum reușește să păstreze în echilibru atitudinea față de avantajele și dezavantajele pe care le oferă realizarea năzuințelor.

În cazul de față, lectura îmi oferă multe satisfacții, îmi aduce multă bucurie, dar ca urmare a trăirii acestei pasiuni, am ajuns să neglijez alte capitole din viața mea. De fapt, neglijarea lor e mai degrabă o urmare a lipsei de timp și nu o consecință directă a cititului. Cred :).

Aș vrea să reușesc să le includ pe toate în rutina zilnica, să și scriu, să am timp și de sport și de altele din lista mea, dar încă n-am găsit formula secretă pentru a le îmbina pe toate cu succes în cele 24 de ore câte are ziua. Deocamdată mă bucur de perioada asta prolifică în ale cititului și savurez cărți care mă fac să trăiesc o mie de vieți, așa cum spunea George Martin.

Totuși, în ce privește scrisul, nu sunt împăcată când absentez prea mult, pentru că nevoia și dorința de a face asta e puternică și nu se stinge prea ușor. Așa că iată-mă povestindu-va despre ce m-a ținut departe de blog în aceste 2 săptămâni și făcând un fel de promisiune de revenire :).

Și ar mai fi ceva ce am realizat cu această ocazie: că ceea ce admirăm la alții este și în noi, doar că nu suntem conștienți de asta. Mă uitam cu jind înainte de momentul august la cele care reușeau să citească mult și voiam să fac și eu așa. Și la momentul potrivit, am văzut că îmi iese și mie, că am și eu resursele pentru a face asta.

Închei cu un citat care mi-a plăcut: “Nu există copii cărora să nu le placă să citească. Există doar copii care încă n-au găsit cartea potrivită.” Valabil și pentru adulți, nu?


2 responses to “Cum a devenit lectura parte din rutina zilnica

  1. Elisa says:

    Mă regăsesc în cuvintele tale. Şi eu am perioade în care devorez carte după carte şi perioade în care citesc doar recenziile de pe eMag :))

    Liked by 1 person

    • :)) Da, cred ca depinde si ce se intampla in viata noastra la un moment dat. Bine macar ca ne luam revansa din cand in cand. 😀 Eu ma bucur ca am reusit sa ajung la stadiul de rutina lunile astea. M-a ajutat mult grupul de lectura de pe facebook. Se pare ca functionez bine cand e vorba de challenge-uri. Si chiar pot deveni stil de viata 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: