parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Alte 5 povesti despre prietenie

on October 30, 2018

DSC04078.JPGAcum vreo 3 săptămâni v-am prezentat 5 cărți despre prietenie pe care le citim cu drag și vă spuneam că am să revin pe tema asta cu altele. Am reușit să mai adun 5 povești, dar promit că subiectul prieteniei am să-l reiau curând pentru că mai avem vreo câteva în biblioteca. Fără alte introduceri, iată care sunt cele 5.

Jup, un pisoi de soi  este o carte despre neobișnuita prietenie dintre un pui de pisică și un bătrân câine de vânătoare care sunt vecini și “parteneri de explorare”. Pisoiul de soi are tot felul de idei năstrușnice, una din ele fiind aceea de a “jbura”, așa cum a visat într-una din dățile în care dormea cocoțat într-un colțișor din casă. Prietenul său, dulăul din curtea vecinilor, molipsit de entuziasmul nestăvilit al lui Jup, se gândește cum îl poate ajuta să-și îndeplinească visul, deși știa prea bine că pisicile nu pot zbura. Ca un prieten adevărat, Jack găsește o soluție care să-l facă fericit pe pisoi: îl duce în parc la un amic de-al său, porumbelul Roco ce înțelege de îndată că e vorba de o “joacă pentru a-l distra pe Jup”. Roco își întră în rol și îi dă indicații pisoiului pentru a-l ajuta să zboare. El primește sfaturi de la mai multe păsări din parc, însă toate încercările lui sfârșesc la fel: cu o căzătură în năsuc. Jack îl veghează pe parcursul tentativelor sale, asigurându-se că nu se rănește în timpul “zborului”.

DSC04079.JPG

DSC04080Vă las să descoperiți în carte ce concluzie amuzantă trage pisoiul de soi. De altfel, toată cartea este scrisă într-un ton foarte vesel și sunt convinsă că o vor îndrăgi copiii. Lui Darius i-a plăcut povestea proaspăt intrată în bibiloteca noastră a motănelului alb cu pete negre și deja m-a întrebat de următoarea carte din această serie 🙂

Cred că povestea e potrivită pentru copii cu vârstă de 3 ani, poate chiar mai repede dacă ai voștri copii au răbdare și la povești cu mai mult text.

Erus și Valea Răbdării, scrisă de același autor ca și Jup, Alec Blenche, este o carte despre care a spune că are ca temă prietenia lui Erus cu mărul Alpi ar fi mult prea puțin. Această poveste este minunată, este una din preferatele mele dintre cărțile pentru copii deoarece autorul reușește să creeze un univers extraordinar în care copiii nu doar că învață despre valori importante cum ar fi prietenia, răbdarea, bunătatea, familia, puterea din interiorul nostru, alimentația sănătoasă, ci se și bucură alături de personajul care trece prin numeroase aventuri și primește o mulțime de lecții parcă într-o joacă presărată cu mister, suspans si momente pline de umor.DSC04082.JPG

Erus, fiul regelui din Regatul Vântului este un băiețel simpatic, pus pe soții și destul de fricos, ba chiar răutăcios, deci aparent fără calitățile nobile ale unui prinț. Însă el este ales să salveze regatul său care de la o vreme începuse să aibă probleme, căci soarele nu mai avea putere să strălucească, apa își pierduse culoare și chiar oamenii deveniseră mai reci. El pornește singur în aventura din Valea Răbdării, însoțit doar de darurile primite de la niște înțelepți care îl povățuiesc pe tânărul băiat în legătură cu a sa călătorie. În Valea Răbdării Erus îl întâlnește pe Alpi, un măr vorbitor și foarte haios, care la rugămintea tânărului prinț, acceptă să-l însoțească prin vale și astfel Erus învață de la mărul simpatic despre răbdare și prietenie, căci mărul știa multe lucruri. Erus trece prin o mulțime de aventuri pe care le parcurge mai ușor datorită prieteniei sale cu acest fruct, iar la capătul acestora are de dat un fel de examen care va arăta cât de bine a înțeles ce este răbdarea și care este valoarea unei prietenii. El are de luat o decizie importantă, însă reușește să facă alegerea potrivită pentru că a învățat multe în lunga sa călătorie.

DSC04083.JPGDesigur și continuarea acestei cărți, Erus și Valea Generozității este despre prietenie, dar am să revin cu altă ocazie. Astăzi am vrut tare mult să scriu despre această poveste pentru că noi o iubim de multă vreme și în repetate rânduri m-am gândit să vă povestesc despre ea.

Această carte este potrivită pentru copii cu vârstă de 4 ani, deși poate ar merge și la copii mai mici, dacă le plac poveștile lungi. Eu i-am citit-o lui Darius cu puțin înainte de a împlini 4 ani. Desigur, lectura s-a întins pe câteva seri, dar i-a plăcut. Ce-i drept, pe măsură ce crește, pare să o îndrăgească tot mai mult.

Comoara de la capătul curcubeului este o carte despre aventuri, prietenie și adevăratele comori.  Această carte face parte din seria Iepurilă și Ursoc, alături de alte 3 cărți. Toate sunt pline de haz și sigur le vor fi pe plac celor mici. Ursoc și Rilă-Cavalerilă, așa cum i se mai spunea lui Iepurilă citesc o carte specială din care află că la capătul oricărui curcubeu se găsește un cufăr plin cu aur. Povestea vine la fix pentru cei 2 pentru că de îndată ce termină de citit, ploaia se oprește și curcubeul își face apariția, îmboldindu-i pe prieteni înspre o aventură în Insula Socului, unde se află capătul curcubeului ivit pe cer. Cu chiu, cu vai, ei ajung la destinație, însă peripețiile abia încep!

DSC04089.JPG

DSC04091.JPGÎnainte de a se apuca de treabă, cei 2 mănâncă pe săturate cele mai bune flori de soc din lume, pentru a prinde puteri. După aceea se apucă de săpat, în speranța că vor da de cufărul plin de comori, însă oricât ar căuta, nu reușesc să descopere comoara mult râvnită. Spre marea lor surpriză, după un timp își dau seama că barca cu care au ajuns pe insulă a dispărut, astfel că sunt nevoiți să înnopteze acolo. Din fericire, Iepurilă știa ce are de făcut în situații extreme, așa că s-au pus pe treabă, au făcut focul, au pregătit cina, și-au construit un adăpost. A doua zi au pus la cale un plan pentru a reuși să plece de pe insulă, însă și-au întrerupt activitățile la auzul unor zgomote ce veneau de undeva din depărtare. Cei doi îl întâlnesc pe Paga-Pal, un papagal amuzant care îi duce la peștera sa unde descoperă adevărata comoară. Veți vedea în carte ce final drăguț are povestea.

Eu aș recomanda-o pentru copii cu vârstă de 4 ani pentru că povestea e destul de lungă, cu mult text și cei mai mici probabil că n-ar avea răbdare până la capăt.

În cartea O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse sunt 8 povești cu mesaje tare frumoase. Iar 2 din ele sunt despre prietenie, deși veți găși și în celelalte referiri la subiectul prieteniei, însă în acestea e mai evidentă această temă.

DSC04086.JPGPrima dintre ele, Crabul fericit este despre crabul Rudy care dădea mereu petreceri reușite în umila sa căsuță din alge. Însă visul său era să construiască un castel din scoici pentru a le oferi prietenilor săi experiențe și mai frumoase. Doar că în goana lui după scoici a ajuns să strice echilibrul din regatul mării, unde toată lumea avea câte o treabă de făcut. O parte din prietenii săi aveau ca sarcina să găsească scoici, care alături de alte bunătăți marine erau puse pe rafturile unui depozit mare. Însă de la o vreme aceștia nu mai găseau scoici pentru că toate erau culese de Rudy care lucra la visul său. Deși aceștia îl rugau după o zi de căutări să le dea și lor câteva scoici, el îi refuza, fiind de neclintit când era vorba de împlinirea dorinței sale.

Rând pe rând, prietenii au început să nu mai apară la petrecerile sale, dezamăgiți fiind de comportamentul lui. Între timp, crabul a reușit să strângă suficiente scoici încât să se poată apuca de construcția castelului mult dorit. Însă înainta foarte încet fiind singur. Della, prietena sa care mereu i-a fost alături, i-a făcut o surpriză: i-a rugat pe toți prietenii lor să-i dea o mâna de ajutor în amintirea vremurilor bune de odinioară și aceștia au fost de acord, astfel că într-o singură noapte castelul a fost ridicat. Prietenii însă au plecat apoi, lăsându-l singur în marele palat. Doar că de unul singur nu se putea bucura de ceea ce crease,  pentru că nimic nu are farmec fără prieteni. Așa că a realizat că o apucase pe un drum greșit și în cele din urmă reușește să-și repare greșelile. Cum? Vă las să descoperiți în carte 🙂

DSC04092.JPGUrmătoarea poveste despre prietenie din această colecție de povestioare se numește “Liviu” și este povestea unor jucării aflate pe raftul unui magazin, toate în căutarea Fericirii, adică a momentului în care un copil le lua de pe raft și le ducea acasă. Liviu este un ursuleț de pluș care s-a împrietenit cu vecinii săi și care i-a ajutat pe fiecare să ajungă mai repede în brațele unui copil. Prima dată a ajutat-o pe cârtița Gimi. Atunci când a văzut o fetiță apropiindu-se de raftul lor, întâi s-a emoționat la gândul că ar putea avea o casă, apoi uitându-se mai bine la fetiță, a văzut că avea ochelari la fel ca și cârtița. Deci se potriveau perfect! Așa că a mișcat-o puțin pe cârtiță astfel încât ochelarii să-i strălucească în lumina unui bec din apropiere. Fetița a remarcat imediat animăluțul și a rugat-o pe mama ei să i-l cumpere.

Deși el încă nu-și găsise fericirea, Liviu era tare mulțumit că își ajutase un prieten și era convins că o să-i vină și lui rândul. În mod asemănător, îl ajută și pe liliacul Bită, făcându-l fericit și pe acesta. Apoi se pregătește de somn, ușor trist pentru că rămăsese singur pe raft și pentru că-i era dor de prietenii săi, însă Fericirea lui era după colț. Povestea este desigur cu happy-end și pentru ursuleț. Copiii vor înțelege din poveste că un prieten adevărat se va bucura pentru amicii lui, ba chiar îi va ajuta să-și împlinească visele, așteptând cu răbdare să-i vină și lui rândul.

Aceste povești sunt recomandate pentru copii cu vârstă de 3 ani, poate chiar 4 pentru că au mult text și mai puține ilustrații, deci posibil să-i pierdeți pe cei mai mici pe drum, deși poveștile sunt, așa cum vă spuneam captivante pentru copilași.

Până dată viitoare, vă doresc spor la lecturi pline de zâmbete și curiozitate alături de cei mici!

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: