parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Toamna se numara povestile si … copiii salveaza planeta

on October 29, 2018
Copiii salveaza Planeta.jpg

Sursa foto: Joaca de-a ecologia

Poate că mai țineți minte că în primăvară a fost Maratonul Internațional Sibiu la care a alergat și subsemnata cu dorința de a contribui cu puținul meu la proiectul Asociației Joaca de-a Ecologia numit “Copiii salvează Planeta”. Asociația a strâns cu succes fondurile necesare pentru publicarea poveștilor pe teme ecologice scrise de copii, astfel că a venit rândul copiilor să-și lase imaginația să zburde și să țese povești minunate despre un o planetă mai curată.

Am avut șansa de a face parte din juriul care a selectat poveștile câștigătoare, lucru pentru care sunt foarte recunoscătoare, deoarece am citit toate poveștile cu atenție și m-am lăsat vrăjită de viziunea copiilor, de cunoștințele lor despre protecția mediului înconjurător și totodată de inocența lor. Am uitat să vă spun că autorii poveștilor au vârste cuprinse între 6 și 10 ani, adică copii  care sunt în școala primară. Și acum să vă împărtășesc cu ce-am rămas eu după ce am citit poveștile lor pentru că, da, am primit niște lecții grozave de la ei pe care vi le transmit și vouă pentru a vă face o idee despre cum gândesc unii elevi ai claselor I-IV, ba chiar au fost povești și desene venite și din partea celor mai micuți, din clasa pregătitoare, ce sunt la fel de prețioase ca și cele ale colegilor mai mari.

Citind aceste povești am prins încredere că lucrurile merg totuși în direcția bună cu astfel de copii minunați care cred cu tărie că lumea poate fi schimbată și că “oamenii se pot vindeca de neputință și indiferență”, care au energia să o facă, fiind dornici de acțiuni concrete. Ei par să știe de la vârsta asta că puterea exemplului contează, unii din ei par să înțeleagă că oamenii trebuie făcuți conștienți de efectele acțiunilor lor dăunătoare asupra planetei și chiar vin cu soluții în poveștile lor pentru asta.

Acești copii minunați mai știu și că “unde-s mulți, puterea crește”, de aceea propun soluții care să implice munca în echipa și chiar întreaga comunitate. Elevii știu și să recicleze, să își exprime opiniile vizavi de mașinile pe care le cumpără părinții lor, sfătuindu-i pe aceștia să nu mai achiziționeze mașini diesel, ci pe cele electrice.

Ei par să aibă determinare, dar și curaj să le spună celor mari atunci când fac alegeri greșite, știu și să ceară ajutor la nevoie și mai știu că “pentru a începe să salvăm natura, trebuie să începem să ne schimbăm pe noi înșine, pentru a da un exemplu celorlalți.”

Nu știu dacă aveați habar cât sunt copiii de conștienți de ce se întâmplă în jurul lor și că pot veni cu soluții creative. Pe mine m-au impresionat poveștile lor și cred că atunci când le veți citi pe cele câștigătoare și nu numai veți înțelege de ce spun asta. Pe pagina de facebook a Asociației Joaca de-a Ecologia găsiți toate poveștile aici, grupate în albume în funcție de vârsta autorilor :), însă în curând o să apară cartea tipărită!

Eu abia aștept să răsfoiesc cartea, mai ales când mă gândesc că totul a pornit de la o idee, de la ideea Ralucăi Faloba, președintele asociației menționate, totodată mămică cu suflet mare ce s-a gândit la acest proiect și care a pus toate rotițele în mișcare, dându-le copiilor șansa să se exprime, să vină cu soluții pentru salvarea planetei! Ba mai mult,  clasele câștigătoare vor primi 1300 lei pentru materiale educative. Un proiect cu adevărat  reușit care le-a adus elevilor și învățătorilor lor multe bucurii!

Eu am să va spun când apare cartea ca să n-o ratați. Cred că merită din plin să citim aceste povești copiilor noștri mai mici și să le explicăm că au fost scrise de elevii care merg la școală, în felul acesta însuflețindu-i și pe ei să își dorească să devină salvatori ai planetei și scriitori de povești atunci când vor mai crește.

Mi-ar plăcea să vă dezvălui mai mult din povești pentru că unele sunt de-a dreptul fermecătoare (ținând cont și de vârstă autorilor, desigur), dar nu vreau să vă spun prea mult pentru că sper ca în decembrie când o să apară cartea, să fiți dornici să o răsfoiți voi înșivă și, de ce nu, să o faceți cadou și altora de Crăciun pentru că asta înseamnă să contribuim fiecare cu cât putem la schimbare. Poate nu schimbăm acum fața Planetei, dar dacă mentalitățile încep să se schimbe, putem fi siguri că am făcut un pas înainte. Pentru că așa cum spunea una din micuțele autoare, o fetiță de clasa a IV a, “poveștile sunt minunate, cuvintele au în ele puterea de a schimba”, iar gesturile mărunte nu ar mai trebui subestimate pentru că puse unele lângă altele devin o forță care mută munții!

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: