parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

5 carti despre prietenie

on October 5, 2018

Carti despre prietenie - parenting cu blandeteDe curând Darius a avut la grădiniță săptămâna Prieteniei, prilej cu care am căutat prin biblioteca sa toate cărțile pe această temă. Am apucat să recitim o parte din ele și m-am gândit că e un bun moment să scriu despre cărțile acestea, mai ales că demult îmi tot propun să scriu despre cărțile lui Darius. Și nu prea știam de unde să încep pentru că s-au strâns destul de multe. Despre unele v-am mai povestit aici. De fapt, din când în când am mai scris eu despre cele care ne-au plăcut pentru că îmi place să dau mai departe din ce avem și mă gândesc că poate vă sunt de folos recomandările mele. Așa că azi încep cu 5 cărți despre prietenie pe care le avem și ne plac, altele decât cele din articolul menționat mai sus. Voi menționa în dreptul fiecărei cărți de la ce vârstă cred eu că s-ar potrivi, deși este doar o sugestie orientativă, copiii putând fi interesați de ele și mai devreme. Andrei, juniorul de aproape 1 an jumătate, le răsfoiește de zor, de exemplu, dar încă nu are răbdare să-i citesc din ele. 🙂

 

Nu pot dormi

Nu pot dormi– o carte despre prietenia dintre Cârtiță și Șoricel. Acesta din urmă face tot posibilul să-și ajute prietenul să adoarmă, de la a-i citi povești la a crea ambianța potrivită pentru somn – lumină difuză, temperatură potrivită, mutat mobilă. Pentru că așa face un prieten de nădejde, nu? Chiar dacă în final ajunge el în poziția prietenului său. O poveste scurtă, amuzantă și frumos ilustrată, foarte potrivită și pentru cei mai mici pentru că nu are foarte mult text.

Nu pot dormi 2

 

 

 

In cautarea unui prieten

În căutarea unui prieten – Povestea îl urmărește pe ursul brun Gheruță care se simte singur și își dă seama că îi lipsește un prieten pentru că “în doi totul este mai frumos”. Astfel el pornește într-o călătorie pentru a-și găsi prietenul cu care să-și împartă bârlogul, bucuriile, tristețile. Pe drumul său întâlnește un șoricel foarte neprietenos care îl descurajează pe ursul nostru, dar acesta nu se dă bătut și pornește mai departe în căutarea sa, înarmat cu biscuiți cu ciocolată, sirop de zmeură și alte lucruri care se gândește că i-ar fi de folos în călătoria aceasta. Deși din nou întâlnește un animal care nu-și dorește prieteni și care îl repezeste, Gheruță nu-și pierde speranța, convins fiind că va întâlni un prieten adevărat până la urmă. Ceea ce se și întâmplă, după ce mai trece și prin alte aventuri. Cartea ne dă un bun prilej să le vorbim copiilor despre reziliență, despre faptul că s-ar putea să întâlnească la un moment dat copii care să nu fie atât de dornici să lege prietenii cu ei în acel moment, dar asta nu e ceva ce ar trebui să-i sperie  sau să-i întristeze prea tare, pentru că sigur vor găsi un prieten adevărat în scurt timp. Povestea este potrivită începând cu vârsta de 2 ani, după părerea mea.

In cautarea unui prieten 2.jpg

 

 

Prea multi morcovi 3

Prea mulți morcovi – În această carte facem cunoștință cu Iepure, un personaj înnebunit după morcovi, care nu se putea opri din adunat morcovi. A strâns atât de mulți încât viziuna sa a devenit neîncăpătoare, astfel că a început să apeleze la prietenii săi pentru găzduire în casele acestora. Doar că și acolo mergea tot cu o mulțime de morcovi după el, de care nu se putea despărți. Rând pe rând a stricat casele preietenilor săi, țestoasa, veverița, castorul, care erau dezamăgiți că și-au pierdut casele. În schimb, casa lui Iepure era totuși întreagă, chiar dacă plină de morcovi. În cele din urmă acesta realizează că cel mai bine este să-și împartă ce are mai de preț, morcovii, cu prietenii săi, pe care îi primește în casa lui, unde se încinge o petrecere, cum altfel decât cu morcovi? 🙂  Din nou avem prilejul să le vorbim despre bucuria de a împărți cu prietenii, despre cum putem să ne ajutăm prietenii la nevoie, despre cum putem repara greșelile atunci când ne-am rănit prietenii. Și această carte aș zice că poate fi citită de la 2 ani+ pentru că nu are foarte mult text.

Prea multi morcovi.jpgPrea multi morcovi 2.jpg

 

Ploaia curcubeuPloaia curcubeu este o poveste minunată plină de metafore despre prietenie, despre acceptarea celor diferiți, despre magia care poate să apară atunci când o chemăm în viața noastră și dăm glas dorințelor noastre. Carla este un pui de libelulă care nu poate să zboare așa cum trebuie din cauza aripilor sale speciale care se mișcă în ritmul emoțiilor trăite de micuța libelulă. Altfel spus e o libelulă jucăușă care vrea să danseze și să plutească liberă. Cei din Ținutul Insectelor râdeau însă de ea, lucru ce o întrista și o făcea să se îndepărteze de ei. Într-o zi o întâlnește însă pe Rita bondărita care este foarte amuzată de zborul caraghios al libelulei, ea însăși fiind diferită, doar cu o antenuță aurie în loc de două, ceea ce i-a atras din partea celorlalți numele de “jumătate de antenă”. Cele 2 se împrietenesc imediat, fără să le pese de deosebirile celeilalate. Încep să zboare împreună, se distrează, apoi întâlnesc un boboc frumos despre care ele spun că are puteri magice.  Dorința cea mare a Carlei, aceea ca tărâmul insectelor să fie mai vesel și mai colorat se împlinește odată cu ploaia curcubeu, care transformă tot ținutul într-un loc plin de culoare și de bucurie. Totul e de nerecunoscut, gâzele devin mai prietenoase, mai jucăușe, mai dornice de aventură, viața căpătând un altfel de ritm și de sens. Mi-a plăcut foarte mult și mie și lui Darius și îi mulțumesc mult prietenei care mi-a recomandat-o! Aș zice că e potrivită de la vârsta de 3 ani, deși cred că micuții pasionați de lectură s-ar putea să aibă răbdare chiar dacă ar avea sub această vârstă.

Ploaia curcubeu 3

 

Pupo si Miti in oras - image.jpgPupo și Mițîn oraș este o carte ce aparține colecției “Pupo învață”, despre care am mai scris aici. Această poveste este despre prietenia dintre cățelușul Pupo, pe care copiii îl vor îndrăgi și pisicuța Miți ce dorește să-l însoțească pe cățelușul colorat în oraș. Cei doi pornesc într-o aventură în marele oraș pe care îl descoperă împreună. Pupo pregăteşte un rucsac cu merinde în care nu uită să pună şi 2 bucăţele de brânză pentru prietena sa, Miţi, arătând prin aceasta că un prieten bun se gândește mereu la cei apropiați. Cei doi trec prin mai multe peripeții, dintre care cea mai mare li se întâmplă atunci când Pupo alunecă din tramvai și Miți rămâne singură înăuntru. Pupo însă aleargă cu “limba scoasă de-un metru” și prinde viteză maximă pentru a ajunge din urmă tramvaiul și a-și recupera prietena. Cei doi se bucură mult când se regăsesc și pornesc mai departe povestind despre pățania prin care au trecut. Cartea ne arată că prietenii rămân mereu împreună, se ajută și se gândesc unul la celălalt, învățându-i pe copii într-un mod simplu și amuzant despre valoarea prieteniei. Aș zice că vârsta recomandată este 2+.Pupo si Miti in oras - image 2.jpg

Sper să vă fi stârnit interesul cu lecturile noastre. Spor la citit!

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: