parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Din nou despre perseverenta bebelusilor

on September 23, 2018

climbing-1496217_1920.jpgCred ar fi cazul -i spun toddler pentru nu mai prea e bebeluș Andreiul meu de 17 luni. De când a început meargă pe picioarele lui parcă nu mai merge -i zic bebe, deși îmi pare așa mic încă! Până la urmă e mai puțin relevant cum îl numesc. Ceea ce contează este noua lecțiepredată” de micul omuleț. Nici nu știu dacă e așa nouă! Acum vreun an deja își arăta skill-urile și dădea dovadă de perseverență, antrenandu-se foarte serios pentru olimpiada bebelusească. De atunci a tot reluat lecția, dându-mi și alte exemple clare despre cum e treaba cu tenacitatea, despre cât de hotărât trebuie fii pe drumul pe care ai pornit.

Astăzi mi-a mai arătat o dată stăruința îl va duce acolo unde își dorește: pe masa înaltă din living *:P scoate limba. Copilul acesta al meu nu-și propune ținte prea ușoare, după cum se vede treaba. El vizează ajungă la înălțime, vadă cum e acolo, cum arată lumea de acolo din vârful mesei. De ce rămână neexplorată zona aceea? Cine știe ce comoară prețioasă se poate ascunde acolo! 

Și deși pare o țintă greu de atins pentru un pui atât de mic,  Andrei a găsit o cale. Știți cum se zice, trebuie mănânci elefantul bucățică cu bucățică. Cred știe și el zicala asta și s-a gândit un loc bun din care înceapă e scaunul de lângă masă, care deși e înalt, nu poate fi de neescaladat. Mai ales de către un viitor alpinist (da, cred că și-a găsit vocația)! Așa de o vreme încoace le tot dădea târcoale scaunelor, se țăra cum putea, sprijinindu-se de scheletul scaunului și arătândumi nu se lasă până nu ajunge acolo. Eu îl opream din cățărat, el se întorcea la locul faptei și tot așa, până într-o bună zi, când a reușit cucerească reduta. Azi a fost acea zi în care l-am văzut cocoțat în vârful scaunului, îndreptându-se cu repeziciune spre obiectivul final: masa.

După ce mi-am revenit din mirare și mi-am adunat maxilarul căzut pe jos, mi-am spus e nevoie mare învăț lecția asta de la el. Nu pe cea cu cățăratul, deși n-ar strica nici aia (pentru e clar mai avansat decât mine), ci pe cea cu perseverența. E incredibil de câte ori încearcă un copil așa mic un lucru până când se dă bătut. De fapt, zice nu prea are noțiunea asta. Chiar dacă renuntă acum, va reveni mai hotărât dată viitoare. Un fel de “am pierdut o luptă, nu bătălia întreagă“.

Pentru el nu contează nici măcar opririle din partea mea sau ale altora. El știe vrea fie acolo și restul e cam..bla, bla. Obstacolele sunt făcute ca  fie depășite și exact asta ne arată prin acțiunile sale.

sați minunez de cât de cățărător este al doilea copil al meu. Poate nu e mare lucru pentru alții, dar pentru mine, este, pentru experiența asta n-am trăit-o cu Darius, el fiind mai static în primii ani.

Pașii lui mici, pe care i-a făcut în fiecare zi, încercând din nou și din nou, l-au dus mai aproape de dorința sa. Eu cred știa va reuși. De asta tot încerca în fel și chip mi arate el face asta, în ciuda insistențelor mele de a se da jos de pe scaun.

Și mai știu el n-a stat se gândească mult timp înainte acționeze. He simply did! Pur și simplu a făcut ce trebuia având speranța sau convingerea (?) va reuși. Mie mi-ar cam trebui niște determinare din asta, niște perseverență la pachet și un pic de convingere nestrămutată e posibil orice îmi propun. Cred , de fapt eu cer redevin copil, parcă doar atunci putem fi așa. Sau se poate și când creștem mari? 🙂

Am iau niște notițe, am -ncerc mi fac lecțiile și revin cu răspunsul. Între timp îl voi mai întreba pe maestrul Andrei cum stă treaba, văd el ce părere are*;) face cu ochiul.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: