parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Iubirea de sine si bebelusii

on September 15, 2018

joy-2483926_1920Știți bebelușii aceia care atunci când se văd în oglindă se bucură și se pupă singuri, arătându-se foarte voioși că au în față ochilor o făptură desăvârșită? Ei bine, Andrei e în faza asta! Se admiră de mama focului și eu nu pot decât să-i dau dreptate :))

Se pare că bebelușii la vârstă asta, în mod misterios, știu ce înseamnă iubire de sine. Mai târziu în viață de câte ori mai facem acest gest? Ni se pare cam stupid și parcă acea chestie ar trebui modificată la corpul sau la chipul nostru; e fie prea mare, prea mică, nu se încadrează în trăsăturile feței, părul nu e aranjat cum trebuie, etc. Ne este foarte greu  să găsim un moment în care să credem că arătăm perfect și să ne simțim atât de bine, încât să pupăm oglinda care ne reflectă.

În timp am uitat să ne iubim pentru ceea ce suntem, nu pentru cum arătăm sau ce-am realizat. În timp am învățat să ne apostrofăm singuri, să ne privim cu răceală, să ne uităm mai atent la defecte. În timp ne-am îndepărtat de noi, de eul nostru care știe că toți ne naștem minunați!

Unde pe parcursul drumului ne-am pierdut pe noi?

Când ne-am dat iubirea noastră pe iubirea și aprecierea celorlalți?

Ce ne-a îndrumat să căutăm validarea în afara noastră?

Veți spune că așa suntem făcuți, poate, dar eu cred că toate astea s-au întâmplat pentru că strălucirea noastră a început să pălească puțin câte puțin cu fiecare cuvânt dur ce ni s-a adresat arătându-ne cât suntem de imperfecți, cu fiecare nedreptate pe care am simțit-o, cu toate presiunea pusă pe noi ca să strălucim într-o anumită culoare, nu cea aleasă de noi…

În cartea “Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi” este un capitol numit “Iubește-te, restul vine de la sine” în care autorul povestește ce sfat minunat a primit de la un consilier spiritual privitor la fiica sa.” Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este s-o înveți cum să se iubească pe ea însăși cu adevărat, pe măsură ce crește”

Și știți cum se face asta, cum se predă lecția asta? Iubindu-te pe tine însuți. E mult mai ușor de spus decât de făcut… autorul Mike Robbins se întreabă de ce ne este atât de greu să ne iubim pe noi înșine și ne dă câteva ipoteze.

În primul rând, avem tendința să ne impunem să fim perfecți și să fim hipercritici cu noi înșine. Mulți dintre cei pe care îi cunosc și cu care lucrez, inclusiv eu însumi, ne lăsăm conduși în viață de o variantă sau alta a lui <Nu sunt suficient de bun>”

Apoi ne arată că răspunsul la exclamația :”Doamne, ai cea mai pozitivă energie!” poate fi: “Mulțumesc, sunt atât de îndrăgostit de mine!”, deși majoritatea dintre noi nu ar spune asta. Deoarece iubirea de sine “ne face să ne simțim stânjeniți, vinovați sau chiar rușinați”.

Și doar pentru că vorbim de iubirea de sine, nu înseamnă că și știm cum se simte ea, dar toți o căutăm. “Din nefericire, pierdem cea mai mare parte a timpului crezând că altcineva sau altceva ne poate da ceea ce NUMAI NOI ÎNȘINE NE PUTEM DA!”

Robbins povestește în carte și despre cum fetița lui, asemenea lui Andrei, se admira și se pupa în oglindă și este de părere că atitudinea ei se datora, pe de o parte, modului de a reacționa al celor din jur, însă pe de altă parte, el e convins că “la un nivel mai profund Rosie își exprima iubirea naturală și înnăscută pe care și-o purta sieși, liberă de condiționarea culturală pe care o deprindem pe măsură ce înaintăm în vârstă.”

Așa îmi pare și mie, că pruncii și-au păstrat o scânteie de divinitate care nu e încă acoperită de zeci de straturi de “trebuie să faci așa, ca să primești X”, “ești cel mai grozav atunci când reușești X”. Mereu am spus că putem învață multe din înțelepciunea bebelușilor și a copiilor. Și pupatul în oglindă mi se pare o lecție faină și amuzantă. M-am pupat și eu în oglindă la sugestia lui Andrei și mi s-a părut o joacă hazlie. Dar n-ar fi rău să mi se întâmple cât mai des să mă joc așa și să-mi reamintesc de scânteia aia pe care toți o avem.

Închei cu recomandările autorului de exersare a iubirii de sine, exercițiu ce durează toată viață :). Deci ce putem face concret?

  • să vorbim frumos despre noi înșine
  • să ne iertăm când greșim
  • să primim complimentele cu seninătate
  • să avem grijă de sănătatea noastră fizică și emoțională
  • să celebrăm victoriile, dar și eșecurile
  • să fim plini de compasiune pentru noi

“Iubirea de sine este punctul de pornire, nu ultima rundă a dezvoltării noastre conștiente. Atunci când ne concentrăm asupra iubirii de sine autentice, tot ce e important pentru noi în viață – locul de muncă, relațiile, obiectivele noastre și altele – decurge de aici, cu un sentiment de ușurință, bucurie și, cel mai important, iubire.”

Sursa foto: pixabay.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: