parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Bucuria de a citi, puterea comunitatilor si o provocare pentru voi

on August 13, 2018

reading-3415988_1920.jpgBucuria stă în lucrurile mici, simple și care nu costă.  Cred că ați mai auzit și voi asta, dar nu știu cât de mult credeți că e așa. Nici eu nu reușesc s-o găsesc mereu. Uneori mi-ar trebui un microscop ca să o văd. Dar în seara asta, bucuria mea a fost una așa de mare! Deși am făcut ceva ce poate să pară tare neînsemnat pentru mulți. Am citit 40 de pagini! Da, am citit dintr-o carte pe care am crezut că n-o mai termin (am să vă spun și despre ce carte e vorba, deși nu asta e important în discuția noastră de azi). Am și țopăit de bucurie prin casă că am reușit să fac asta, chiar dacă poate pare cam ciudat*:) fericit.

De ce atâta bucurie, vă-ntrebați? Ei bine, pentru că eram într-un impas cu cititul. Mă blocasem pur și simplu. Nu reușeam să termin nicicum cartea începută cu mult timp în urmă ( nici nu vă spun cât a trecut de când m-am apucat de ea, așa mult a trecut!) Și nu cartea e de vină, că poate vă gândiți că nu e interesantă! Ci rutina mea de citit era de vină!

Aproape zilnic îmi propuneam să continui, să citesc măcar 10-20 pagini, dar timpul pentru citit era lăsat pentru seara târziu, după ce terminam cu adormitul copiilor, cu toate treburile prin casă, eventual scris pentru blog, stat pe facebook… Mda, ceea ce plasezi pe ultimul loc în ordinea priorităților nu prea are cum să se realizeze decât dacă ești foarte bine organizat și nici nu intervine nimic care să te abată de la planurile inițiale.

A doua zi mă enervam pentru că n-am reușit să citesc, mă întrebam ce să fac ca să “prind” timp pentru citit, mă căzneam, mă agitam, dar tot nu prea vedeam soluții. O vreme am folosit o tehnică ce părea că merge. Am să o dezvălui în articolul următor ca să nu fie prea lung cel de azi. Cred că o să vă amuze povestea. Dar ce nu face o mamă în căutarea de timp? Încearcă de toate!

Pe scurt, eram într-o căutare efervescentă de timp și soluții…pentru citit, printre altele. Și răspunsul a venit în urmă cu o săptămână, că prea îl vânam de multă vreme. Și cine caută, găsește până la urmă! Cheia e mai aproape decât gândești de multe ori, doar că ai nevoie de o altă perspectivă asupra problemei ca să se facă declicul.

Acum o săptămână, am aflat despre o provocare ce se referă la a citi un număr de pagini/zi și mi-am zis, când am citit despre ea, că este exact ce am nevoie ca să ies din impas. Numărul minim de pagini de citit într-o zi nu este mare- 20 pagini. Desigur, cine dorește, poate citi mai mult. Of course, that’s even better!

Numai că, ce să vezi? Zilele treceau și eu repetam același tipar de care v-am povestit până acum, lăsat cititul pe ultimul moment al zilei. Așa că n-am reușit să citesc mai nimic. M-am necăjit, m-am gândit să abandonez provocarea și să rămân doar cu una (mai am o provocare legată de scris, de care mă țin, cât de cât; revin altă dată despre asta).

Dar iată ce m-a salvat: comunitatea în care mă aflu și care a lansat provocarea! Am decis să-ntreb cum fac celelalte mămici (grup de mame blogger) ocupate să aibă timp pentru citit, scris și toate celelalte treburi ce așteaptă parcă holbandu-se la tine să le faci. Citind despre rutinele lor, despre cum uneori reușesc să citească mai mult, alteori mai puțin, am ajuns să înțeleg niște lucruri. Poate pe unele le știam deja, dar acum le-am interiorizat mai bine. Pur și simplu mi s-au aprins niște beculețe. Iată ce am priceput:

 • Nu mereu vom reuși să facem cât ne-am propus, dar asta nu e un capăt de țară. Mâine poate fi mai bine.
 • E important să nu ne oprim din căutat soluții, indiferent de problemă. Chiar în cartea pe care o citesc e un capitol foarte interesant despre soluțiile pe care le putem găsi împreună cu ai noștri copii. Am să revin.
 • Dacă ceva nu merge bine, schimbă modul în care faci lucrul acela. Știu că soluția era acolo și pare evidentă: schimbat ora de citit pentru a nu mai ajunge să fiu atât de obosită încât să renunț la lectură.

A mai fost ceva ce mă împiedica să citesc. Patul! Da, mi-am dat seama că eu nu pot citi în pat. Pentru mine patul va rămâne doar pentru somn*:P scoate limba. Așa că m-am așezat la birou și am citit acolo, chiar dacă nu e cea mai comodă poziție ever. Ca să pot citi în pat, e nevoie să fiu super-fresh, deci ar trebui să fie dimineață, după o noapte în care am dormit vreo 12 ore ( ca să și recuperez orele restanță). Probabil la pensie, nu?*:D rânjet

Nu știu cum vă pare vouă povestea mea, dar eu m-am gândit că poate vreți să aflați cum se simte ea. Așa că m-am gândit să vă provoc și eu pe voi la citit! Vă invit să vă alăturați provocării de a citi 20 pagini/zi până la sfârșitul lunii august. Dacă vă place, continuăm și în septembrie:).

Nu știu cât și cum citiți, dar știu că pentru multă lume nu e treabă foarte simplă să strecoare cititul în rutina zilnică. Dacă voi deja faceți asta on a regular basis, vă rog să împărtășiți tips-urile voastre, să ne inspirăm unii de la alții și împreună să citim cât mai mult. Știți sloganul ăsta? Singură soluție, propria evoluție! Mie îmi place mult.

Așa că, de vă îmbie provocarea pe care am lansat-o, vă rog să-i și dați o șansă, lăsând la o parte vocile din minte care poate spun că n-aveți timp, că nu e momentul, că după concediu sau dimpotrivă, în concediu, că după X lucru, etc.

Just give it a try! N-aveți nimic de pierdut! Eu zic că provocările astea prind bine și sunt motivante.  Nu mă credeți pe cuvânt, ci încercați! Together we grow strong! 

So, are you in?

Aștept cu mare curiozitate răspunsurile voastre! Tare m-aș bucura să fim cât mai multe/mulți!

 

PS. Dacă vreți să încercați, lăsați-mi un mesaj fie pe pagina de facebook a blogului, fie aici și apoi stabilim cum vom proceda.


2 responses to “Bucuria de a citi, puterea comunitatilor si o provocare pentru voi

 1. Lavinia Băra says:

  I’m in! Vreau detalii. E super interesantă propunerea. Am câteva cărți pe care le-am început și nu am reușit să le duc la bun sfârșit. Poate fi o reușită provocarea asta. 😊

  Liked by 1 person

  • Ce ma bucur ca te incanta propunerea! Te inteleg atat de bine! In aceeasi faza eram si eu pana acum cateva zile si s-a schimbat ceva printr-o provocare similara. A fost impulsul de care aveam nevoie. Sper tare mult sa fie o reusita si pentru tine aceasta provocare. Am creat un grup pe facebook unde vom putea urmari progresul nostru. Acesta este link-ul unde poti da “Join”. https://www.facebook.com/groups/268294463991265/ Eu nu pot adauga decat persoanele care imi sunt prietene in grup. Ne vedem acolo 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: