parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

11 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre convulsiile febrile

on July 21, 2018
fever-thermometer-1935504_1920.jpg

Sursa foto: pixabay.com

Dacă în articolul anterior am descris cum s-a manifestat convulsia febrilă, astăzi m-am gândit să scriu despre acele lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de acest episod, despre cauzele crizei, despre acele particularități pe care le consider eu bine de știut de părinți și care poate ar face o diferență în acele momente. Când spun diferență, mă gândesc că nu prea sunt multe lucruri de făcut dacă vorbim de primul episod convulsiv (depinde de situație, de fapt), dar măcar părinții ar putea fi o idee mai liniștiți, știind cum se poate manifesta și ce (nu) este de făcut în timpul convulsiei.

Din nou mă simt datoare să menționez că acest articol nu oferă soluții medicale. Pentru orice probleme sau întrebări legate de starea de sănătate a copilului vostru, adresați-vă medicului! Eu îmi doresc doar să cresc gradul de conștientizare asupra posibilității producerii convulsiilor, deși n-aș vrea să sperii părinții și mai ales mamele care oricum suferă (suferim!) de scenarită (unele din noi, desigur). Dar mă gândesc că mai bine ne informăm și dacă e să ni se întâmple, să recunoaștem cu ce ne confruntăm, să rămânem în niște parametri funcționali, să luăm cele mai bune decizii în acele clipe.

Mai vreau să adaug faptul că NU neapărat așa arată o convulsie, așa a arătat în cazul lui Andrei, doar că eu mă așteptam să fie cu mișcări spasmodice, nu să stea inert, de asta nici nu m-am gândit la convulsie. Dar încă o dată, vă recomand să vă informați din cât mai multe surse, dacă aveți nelămuriri sau să întrebați medicul dumneavoastră.

Am să încep prin a spune că sunt numite convulsii febrile acele crize pe care copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani le pot face atunci când au febră (de regulă, mare), crize care se pot mamifesta sub formă de contractură musculară, mișcări spasmodice (gen tremurături), pierderea cunoștinței, încordare, ochi dați peste cap, învinețire, diminuarea și chiar oprirea respirației.

 Iată mai jos lista cu acele lucruri pe care aș fi vrut eu să le știu despre convulsiile febrile:

 1. în primul rând aș fi vrut să știu că nu doar temperatura foarte ridicată (gen peste 39 grade) poate cauza convulsiile, ci și creșterea bruscă a temperaturii, cum s-a și întâmplat în cazul lui Andrei. Eu eram oarecum liniștită că el are doar febră moderată cauzată de erupția dentară, căci alte simptome nu avea, deci nu m-am alertat, n-am încercat să-i scad imediat febra, văzând că nu crește prea mult. Îi măsurasem destul de frecvent temperatura pe parcursul zilei ca să mă asigur că nu crește, însă un puseu de febră se întâmplă dintr-o dată, că de aia e puseu. Totuși aș fi vrut cumva să fiu mai în alertă și să-i fi dat antitermic când am văzut că depășește 38, mai ales că-i măsurasem temperatura cu un termometru de frunte, ceea ce iarăși mi se pare un fapt important de menționat.  Termometrul de frunte nu e cel mai indicat pentru bebeluși, așa ni s-a spus și la Urgență și în spital. Este mai bine a măsura rectal temperatura copiilor mici. Eu abia primisem de câteva zile acest tip de termometru și eram bucuroasă că nu-l mai chinui cu măsurat în funduleț. Cred că asta a fost o eroare.
 2. Al doilea lucru care era foarte bine dacă-l știam este despre tresăririle pe care le-a avut în acea zi. Andrei era mai morocănos decât de obicei, fiind deranjat de dințișorii care se pregăteau să iasă. Era tot cu mâna în guriță și de vreo 2-3 ori a tresărit ca și cum l-ar durea foarte tare ceva. M-am gândit că e de la dinți, însă neurologul mi-a spus că acele mici descărcări (parcă așa le-a numit) erau semnele că urmează convulsia.
 3. Aș fi vrut să știu să-l pun pe o parte pentru a preveni sufocarea. Noi l-am ținut ridicat, oarecum pe verticală. Nici nu mai contează, era greșit.
 4. Era bine de știut că nu în toate convulsiile copilul se mișcă, se contractă, are acele mișcări spasmodice și ochii dați peste cap ori ochi care să se miște aleatoriu.  În unele cazuri, cum a fost situația lui Andrei, copilul rămâne nemișcat, blocat cumva, doar cu privirea fixă într-un punct, fără acele manifestări care implică mișcare, zbatere. Eu credeam că doar atunci e convulsie, când există manifestările spasmodice.
 5. Aș mai fi vrut să știu, pentru liniștea mea, că aceste crize nu lasă urmări, nu provoacă leziuni cerebrale în cele mai multe cazuri. În timp ce mergeam cu Ambulanța spre spital, cred că am mai îmbătrânit cu vreo 10 ani de la atâtea griji și gânduri, de la întrebările de genul: Oare va rămâne cu sechele? În ce fel i-a fost afectată dezvoltarea? etc.
 6. Ar fi fost bine dacă știam că e destul de important de retinut cât durează, clasificarea lor în crize simple sau complexe făcându-se și după acest criteriu. Eu am știut doar aproximativ cât a durat. La cât eram de disperată, căci asta e cuvântul potrivit, numai la ceas nu m-am mai uitat. Știm totuși că n-a durat mai mult de 5 minute și asta a fost ok. Oricum mă gândesc că de e să dureze în jur de 15 minute, în timpul ăsta sigur ajunge ambulanța. La noi a ajuns după ce a început să-și mai revină, deci și-a revenit într-un timp relativ scurt, deși nouă ne-au părut cele mai lungi 3-4 minute din viața noastră.
 7.  Convulsiile febrile apar de regulă, în prima zi de manifestare a bolii. Așa fost și cazul nostru.
 8. Incidența lor este mai crescută în intervalul 12-18 luni( cazul nostru, again)
 9. Cred că mai este important de adăugat faptul că nu trebuie să încercăm să-i scădem febra în acele momente, introducandu-i vreun medicament în gură. De fapt, este interzis a i se introduce orice fel de obiect/lichid în gură. Noi nu ne-am gândit la asta, dar am realizat că este posibil în acele momente de disperare să ne vină idei mai ciudate, de genul să-i dăm niște apă, că poate își revine. De aceea am menționat și acest aspect.
 10. Convulsiile se pot repeta într-un interval de 24 de ore, de aceea este indicat să mergeți la spital cu copilul, să fie văzut de un medic, să vedeți care a fost cauza febrei ridicate și să luați măsurile recomandate de medic pentru a evita o nouă criză.
 11. Un EEG ne poate liniști destul de mult. EEG-ul sau electroencefalograma făcută de medicul neurolog și discuția cu acesta ne vor răspunde multor întrebări, iar în urma acestei investigații care nu e neplăcută pentru copil ( doar i se pune o cască pe cap, niște electrozi și gel) se va măsura activitatea electrică a creierului, în felul acesta observându-se dacă există disfuncții la nivelul creierului care să indice alte boli,  gen epilepsia.

Apoi aș vrea ca alții să știe că aceste convulsii nu înseamnă epilepsie! Riscul de a dezvolta epilepsie după un astfel de episod este doar foarte puțin crescut față de restul populației. Sursa aici!

Și pentru că am primit și această întrebare, am să vă spun că această convulsie a lui Andrei a fost cauzată de febra crescută brusc, febră care în cele din urmă nu a fost provocată de erupția dentară, așa cum considerasem ințial (mi s-a spus că în caz de erupție dentară, febra nu va crește mai mult de 38 grade), ci de o infecție bacteriană fără simptome, cum se întamplă în cazul răcelilor.

A trecut mai bine de o lună de atunci. Cred că într-un fel fiecare zi e o victorie, fiecare zi fără febră, fără muci, tuse și alte manifestări îngrijorătoare e încă una care mă face să mă gândesc că poate, poate om scăpa, că poate nu ni se va mai întâmpla. Știu că decisiv (oarecum, pentru liniștea mea mai mult) va fi următorul episod cu febră. Dacă atunci o să fie bine, speranța mea va prinde aripi, voi prinde încredere și atunci mă voi relaxa cu adevărat. Între timp, mă rog să fim sănătoși toți ca să nu-l molipsim și pe Andrei cu viruși . “Distractiv” va fi când începe sezonul răcelilor..

Știu, n-am cum să-i țin într-un clopot de sticlă. Trebuie să învăț să trăiesc așa, cu teama pe care s-o îmblânzesc și cu care să mă împrietenesc  pentru o perioadă de timp măcar. Și asta voi face, că altă soluție n-am.

Vă doresc să nu aveți vreodată nevoie de niciuna din informațiile din acest articol, să fiți sănătoși și să..prețuiți viața 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: