parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

#23 Campanii cu suflet

on June 14, 2018

daisy-3392654_1920Bun venit la rubrica “Campanii cu suflet”, în care voi grupa săptămânal acele campanii iniţiate de părinţi bloggeri, dar nu numai, cu care am rezonat şi care mi-aş dori să ajungă la cât mai multă lume. Mă refer în special la campanii de conştientizare pe un anumit subiect, campanii care îndeamnă la un anumit tip de comportament sau care  pot ajuta într-o anumită măsură prin oferirea de soluţii la unele probleme, campanii de crowdfunding, de responsabilitate socială, care au legătură cu zona de parenting, educaţia copiilor, gestionarea emoţiilor, etc. Am scris mai multe aici despre ce m-a determinat să iniţiez această rubrică.

http://capturi-urbane.com/romania-dancile-politica-si-regine-nestiute-societea-civila/ – Am citit acest articol despre 9 femei extraordinare care au schimbat lumea în bine, care au atins viețile a mii sau sute de mii de oameni prin proiectele lor, care și-au dedicat viața unor cauze cu însemnătate, iar la final m-am întrebat cum reușesc aceste femei  realizeze atâtea lucruri. Cred  numai o muncă făcută cu dragoste, cu speranță, cu bucurie și sprijinită pe niște valori solide poate  aducă astfel de rezultate. Și mai cred  aceste Regine Neștiute ale Societății Civile ne arată  se poate în ciuda dificultăților și a piedicilor pe care le întâlnesc la tot pasul.

“Ne dați o lecție de umanitate și putere care seamănă mai degrabă cu o palmă, dar așa trebuie să fie.” Foarte bine spus!

https://pisicapesarma.ro/discutia-de-5-minute-saptamana-10-despre-iubirea-de-sine/ – Ioana a ales un subiect care-mi place tare mult pentru a zecea săptămână de #Discuția de 5 minute. De fiecare dată îmi vine să spun că asta chiar e o discuție pe care e neapărat s-o avem cu ai noștri copii, dar când vine vorba de iubirea de sine, aș zice că e și mai important să o inițiem.

“Mulți dintre noi am fost crescuți în ideea că aprecierea și iubirea de sine înseamnă lăudăroșie, îngâmfare, egoism și alte asemenea. Că nu e frumos să te lauzi pe tine și trebuie să te gândești întâi la alții decât la tine. Am ajuns să ne dăm pe noi înșine la o parte, să ne refuzăm mici bucurii și să ne “sacrificăm” pe altarul altora. Ca în orice, avem o șansă să ne îndreptăm și, mai ales, avem șansa să ne învățăm copiii altfel. Discuțiile despre ce înseamnă iubirea de sine și cum să te gândești și la propriul bine nu înseamnă egoism sunt mai mult decât necesare.”

http://recomandcudrag.ro/2018/06/in-fiecare-luna-o-fapta-buna-v/ – Corina ne propune luna aceasta la rubrica sa ” În fiecare lună, o faptă bună” să oferim un “altfel de ajutor, unul pornit din dorința simplă de a ajuta, fără a fi neapărat vorba despre durere, foame sau neputință. Un ajutor pe care l-ai oferi unui prieten bun.” Ea ne recomandă să o susținem pe Florina Bumbaru, mămică de 3 voinici și care scrie “povești magice pentru copii mari și mici”. Corina spune că “dacă o asculți o dată, rămâi agățat de vocea ei”.

Eu am citit una din povești. N-am ascultat pentru că cineva mic doarme lângă mine:). Dar abia aștept să și ascult, pentru că mi-a plăcut povestea citită! Și mă bucur că am descoperit-o cu ajutorul Corinei pe această mămică deosebită și creatoare de lumi magice! Am citit o poveste, după care am citit despre cine e autoarea lor și mi-a plăcut atât de mult povestea vieții ei! M-am regăsit parțial în ea și chiar m-am emoționat citind despre cum au apărut poveștile magice.

Iată câteva rânduri ale Forinei pe care le-a redat și Corina în articolul sau. Mi se par foarte bine alese pentru că spun multe despre puterea vindecătoare a poveștilor:

“Copii și adulți, ne e foarte ușor să ne identificăm în poveștile și întâmplările altora (fie că sunt auzite de la prieteni, vecini, știri, din parc sau din cărți). Copiii au modul și ritmul lor de înțelegere, uneori opun rezistență când sunt certați sau li se face morală sau pur și simplu nu aud explicațiile adulților.
Dar o poveste, o poveste îi captează prin simplu fapt că vine de altundeva, de pe alt tărâm și din alt timp. Îi aduce într-o lume imaginară unde nu sunt reproșuri și așteptări în mod direct față de ei ci le aduce indirect experiența și modul de rezolvare a altor personaje.

Poveștile sunt precum semințele ce călătoresc și ajung acolo unde e nevoie iar fiecare le ascultă, le repetă în gând, le mângâie și le  îngrijește până când încolțește în mintea lui sub forma unui model de comportament.”

http://www.suntmama.com/2018/06/ce-s-mai-ingrasat-copilul-tau.html – Anna povestește în cadrul seriei de articole “Învingem cancerul” despre întrebarea pe care a auzit-o foarte des în ultima vreme: “De ce s-a îngrășat așa mult Stelian?”. Pentru un părinte care duce o lupta cu această boală, întrebarea asta nu numai că e nepotrivită, dar sigur nu aduce nimic bun cu ea  și poate chiar să facă rău… Dacă nu poți spune nimic inspirat, dacă nu știi ce să zici, mai bine nu vorbești deloc. Anna a răspuns delicat prin acest articol unor oameni care și-au uitat bunul simț acasă sau care nu se gândesc să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor. Asta că să mă exprim și eu frumos…

Încă o dată, Anna ne dă o lecție, fără ca măcar să-și fi propus să facă asta!

 


2 responses to “#23 Campanii cu suflet

  1. Corina says:

    Buna Alexandra, ma bucur ca sunt aici, in campanii cu suflet, pentru ca de multe ori, ceea ce scriu e din suflet. Florina este minunata si sunt incantata ca ti-ai facut timp sa-i descoperi magia. Multumesc pentru ca ma ajuti sa ducem mai departe vesti bune.

    Liked by 2 people

  2. Ana says:

    Foarte faine campaniile. M-am bucurat sa vad Reginele neștiute ale Societății Civile. Mi-a saltat inima de bucurie sa citesc despre Florina si povestile ei magice. Multumim de reminder!

    Liked by 3 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: