parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Copiii nu sunt șantajiști, nici profitori. Sunt doar copii

on May 30, 2018

 

children-817365_1920Am observat de mai multă vreme o tendință pe care o au mulți părinți. Și aș include aici și bunicii, că și ei fac la fel (deh, noi de unde să fi moștenit tendința asta? :D) Am văzut că, pe măsură ce copilul crește, devenim tot mai exigenți, avem așteptări tot mai mari ca el sau ea să se comporte într-un anumit fel. E explicabil fenomenul și e cât de cât normal să ne așteptăm ca ai noștri copii să evolueze într-o anumită direcție, să vrem să culegem roadele muncii noastre, dacă vreți.

Numai că n-ar trebui să fie despre noi, despre laurii pe care am vrea noi să-i culegem sau despre așteptările noastre. E despre ei, despre ritmul lor, al fiecăruia, care sigur va fi diferit de al altor copii cu care îi comparăm de multe ori, fără să ne dăm bine seama că facem asta.

Cât sunt mici, bebeluși, ne uităm la ei ca la soare și la lună, ni se par perfecți și ne și le promitem că vom avea răbdare, că vom face lucrurile cu calm, că o să avem grijă de ei așa cum știm noi mai bine și că o să le aducem și luna de pe cer, dacă ne-ar cere-o. Sunt tare gingași când sunt bebeluși și toddleri și nu cer prea multe sau chiar când cer, o fac cu candoare, fără manifestări de forță, fără lupte de putere, fără sfidare. Și atunci ne e mai ușor.

Dar pe măsură ce cresc și încep să testeze limitele în cele mai solicitante moduri, suntem tentați să reacționăm altfel. Ne schimbăm comportamentul față de ei și uităm de drăgălășenia aia de copil mic, ce pare că a dispărut, s-a scufundat ca și Titanicul.

E drept, că la modul cum reacționează uneori, nu prea ne mai vine să zicem că sunt prea drăgălași. Dar de aici până la a-i considera niște șantajiști sau profitori ori mai știu eu ce etichete alege fiecare, mi se pare cale lungă.

Știu că un copil va încerca să aleagă o variantă care să-i aducă un beneficiu, să “profite” într-o situație pentru a-și îndeplini o dorință. Dar asta nu înseamnă că el devine un profitor. E doar o ființă umană cu nevoi și dorințe, care caută să-i fie bine într-un anumit moment și care face tot ce poate cu ceea ce are la momentul acela: un sistem nervos și emoțional în plină dezvoltare, care îi pune probleme în funcție de vârstă.

A-i considera profitori în sensul de a vrea să obțină un câștig indiferent de rezultate, în sensul de persoană care speculează pentru a câștiga cu orice preț, mi se pare o deformare a realității, o judecată care nu ține seama de etapă de dezvoltare în care se află copilul.

Cât despre copiii șantajiști, hm, aici am chiar exemple din propra ogradă. L-aș putea numi pe Darius așa, pentru că mi-a spus: “dacă nu-mi dai desene sau X lucru, nu fac nici eu Y.” Dar eu sunt conștientă de un lucru. De ceea ce am făcut noi, de condiționările pe care le-am mai folosit în situații neinspirate, poate când ne grăbeam, când nu funcționa altceva. Am apelat destul de rar la ele, zic eu, dar suficient cât să le prindă Darius din zbor și să mi le servească mai apoi sub o formă asemănătoare. Și am încercat să-i spun “după” în loc de “dacă”. Însă el a simțit intenția de condiționare și a înțeles că așa e modelul. Că doar ei fac ce văd la noi, fiind cei mai buni imitatori. Așa că, înainte de a vedea că “șantajează” sau “condiționează” ar fi bine să ne examinăm reacțiile și comportamentul nostru.

Apoi un alt lucru pe care l-am observat la noi, de când avem și al doilea copil, este tendința de a-i cere mai mult primului copil pentru că e mai mare și pricepe. Normal că înțelege mult mai mult, dar e tot un copil. Pare mai mare doar prin comparație cu cel mic. El este același copil care părea mic până a apărut cineva și mai mic prin peisaj. Cel dintâi născut nu s-a maturizat peste noapte, a rămas un copil care știe destul de multe lucruri comparativ cu bebelușul, dar care are în continuare, bătăliile sale de dus, care luptă ca să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea asta și ca să-și găsească locul său în ea.

Din punct de vedere emoțional drumul e abia la început și pentru primii născuți. Doar câțiva pași au în față comparativ cu cei mici.

Nu spun acum să n-avem așteptări deloc și să nu îi ghidăm spre o anumită conduită, însă asta s-o facem având în minte ideea că ei sunt tot niște copii, care vor face nazbâtii, care ne vor mai pune probleme și care fac tot ce pot ei cu ceea ce au, fără intenția de a ne face nouă zile amare.

Spun toate astea în calitate de mama provocată la maxim de comoara de 4 ani. Chiar și-așa nu zic despre el că profită sau că mă șantajează. Ci înțeleg că atunci când încearcă să mă condiționeze, nu știe cum să procedeze altfel. A văzut modelul ăsta la noi, așa că îl încearcă și el.

E dificil să pornim mereu de la premiza că nu fac un lucru ca să ne rănească, ci ca să-și exprime o durere, o nemulțumire pe care altfel nu o pot gestiona. Uneori chiar ei sunt cei care spun că vor să ne doară, să ne lovească. Dar asta nu arată decât intensitatea crescută a durerii lor.

Eu zic să revenim la gânduri mai bune față de ei, să reînvățăm să-i privim ca atunci când ne încăpeau în palme, să ne amintim că ei nu-și doresc decât să ne bucure pe noi și să se bucure de copilăria și joaca lor.

 


2 responses to “Copiii nu sunt șantajiști, nici profitori. Sunt doar copii

 1. marimaria88 says:

  Eu mă uit cu tristețe cum bunica fetiței mele o iubește pe ceea mică doar atunci când este cuminte. Dar cum face vreo nazbâtie foarte urât îi vorbește.
  Iar apoi se supaără când ea nu vrea să o țină de mână pe stradă și mă preferă pe mine.
  Mă întreb oare a uitat că a fost și ea copil și poate nu a fost mai bună?

  Liked by 2 people

  • Da, bunicii au uneori asteptari nerealiste de la copii. Le e greu sa se adapteze temperamentului lor si ar vrea ca ei sa le urmeze indicatiile cu sfintenie… Cred ca explicandu-le cu calm si rabdare, in timp pot intelege ca noi incercam sa-i crestem in alt mod, cu mai multa atentie fata de nevoile lor emotionale, nu doar fata de cele fizice. Dar nu cred ca schimbarea din partea lor va veni prea repede, asta daca va veni… 🙂

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: