parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Cât de blânzi suntem cu noi însine?

on March 26, 2018

heart-3085515_1920În căutările mele de idei, articole, podcast-uri, cu care să rezonez și care să mă ajute să am “aha moments” am întâlnit un concept interesant și cred eu că destul de puțin cunoscut în cultura noastră. Este vorba de compasiunea față de sine sau auto-compasiunea. În engleză termenul este de self-compassion. Asta e traducerea la care m-am gândit eu pentru că n-am găsit o traducere oficială. Dacă știți cumva alta, să-mi ziceți și mie. Am să vă spun pe scurt câteva idei pe care le-am reținut despre ce înseamnă să ai compasiune de sine.

Compasiune față de ceilalți, dar și cea față de sine înseamnă să (-ți) oferi înțelegere, bunăvoință în momentele dificile, de eșec, atunci când persoana respectivă sau noi înșine face(m) greșeli.

AUTO-COMPASIUNEA NU ÎNSEAMNĂ CĂ NE PLÂNGEM DE MILĂ, CI DOAR CĂ ALEGEM SĂ NE TRATĂM CU ÎNȚELEGERE ȘI BUNĂTATE, FĂRĂ AUTO-CRITICĂ,  VĂZÂND IMAGINEA DE ANSAMBLU, CONȘTIENTIZÂND CĂ ȘI ALȚII AU PROBLEME SIMILARE CU ALE NOASTRE.

În mintea mea s-a făcut un click atunci când am auzit că nu trebuie să ne ignorăm durerea, ci să ne oprim și să ne spunem: “Este foarte greu pentru mine acum. Cum pot oare să am grijă de mine?” Deși știm că nu e OK să ascundem sub preș ceea ce nu ne place, adică durerea și sentimentele pe care noi le numim negative, facem totuși asta pentru că nu e plăcut să stăm față în față cu Durerea.

AUTO-COMPASIUNEA ÎNSEAMNĂ A ACCEPTA CĂ GREȘELILE SUNT INEVITABILE.

Cel mai bine e să avem o atitudine echilibrată, în care ne observăm gândurile și emoțiile negative, le acceptăm, pentru că știm că nu ne identificăm cu ele; noi nu suntem gandurile noastre. Asta înseamnă mindfulness: non-judecată, o stare a minții în care observăm trăirile și sentimentele așa cum sunt, fără să încercăm să le ascundem.

Auto-compasiunea înseamă a accepta că greșelile sunt inevitabile, pentru că a fi om înseamnă printre multe altele si a fi supus greșelii. Asta nu ne împiedică să încercăm să ne schimbăm, în așa fel încât să fim mai fericiți, mai sănătoși, dar schimbarea această se cere a fi însoțită de sentimentul că ne pasă de noi înșine și nu pentru că ne considerăm inacceptabili sau fără valoare.

Auto-compasiune nu înseamnă că ne plângem de milă, ci doar că alegem să ne tratăm cu înțelegere și bunătate, fără auto-critică, văzând imaginea de ansamblu, conștientizând că și alții au probleme similare cu ale noastre.

Cât despre diferența dintre compasiunea de sine și stima de sine, vă las cu un Ted Talk al celei care a definit și a măsurat conceptul compasiunii față de sine, dr. Kristin Neff. Loved it! Însă înainte de asta, vă spun care mi s-a părut a fi cea mai importantă diferența dintre cele două. În vreme ce stima de sine este condiționată de cele mai multe ori de succesul nostru, de circumstanțele exterioare, auto-compasiunea este mereu disponibilă, fără a conta ce s-a întâmplat în viață noastră, de fapt, venindu-ne în ajutor tocmai atunci când am avut un eșec.

Dr. Kristin Neff ne vine în ajutor și cu un test care ne ajută să ne dăm seama câtă compasiune avem față de noi înșine și pe care îl gășiți aici. L-am făcut și eu. Testul durează aproximativ 10 minute. Pe mine m-a surprins și nu prea punctajul ce l-am obținut, adică un scor destul de mic, care îmi confirmă că de cele mai multe ori vocea cu care îmi vorbesc nu e prea prietenoasă.

Pe site-ul Kristinei Neff veți găsi multe resurse utile, inclusiv exerciții pe care le putem face pentru a ne crește nivelul de auto-compasiune si meditații ghidate. Într-un articol viitor revin cu exercițiile pe care experta în aceasta practică ni le propune.

Vi se pare interesant subiectul acesta? Credeți că ar trebui să fim mai blanzi cu noi înșine pentru a putea fi mai apoi față de ceilalți? Suntem măcar conștienți oare de vocile noastre care ne sabotează de cele mai multe ori? Ne putem schimba limbajul pe care îl folosim față de noi?

 

Resursele pentru scrierea textului:

http://self-compassion.org/

http://authenticparenting.com/compassion

 

 


One response to “Cât de blânzi suntem cu noi însine?

  1. […] ”Cât de blânzi suntem cu noi însine?” – ”În mintea mea s-a făcut un click atunci când am auzit că nu trebuie să ne ignorăm durerea, ci să ne oprim și să ne spunem: “Este foarte greu pentru mine acum. Cum pot oare să am grijă de mine?”” […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: