parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

#12 Campanii cu suflet

on March 22, 2018

balloon-1046658_1920Bun venit la rubrica “Campanii cu suflet”, în care voi grupa săptămânal acele campanii iniţiate de părinţi bloggeri, dar nu numai, cu care am rezonat şi care mi-aş dori să ajungă la cât mai multă lume. Mă refer în special la campanii de conştientizare pe un anumit subiect, campanii care îndeamnă la un anumit tip de comportament sau care  pot ajuta într-o anumită măsură prin oferirea de soluţii la unele probleme, campanii de crowdfunding, de responsabilitate socială, care au legătură cu zona de parenting, educaţia copiilor, gestionarea emoţiilor, etc. Am scris mai multe aici despre ce m-a determinat să iniţiez această rubrică. 

https://unicornulalbastrublog.wordpress.com/2018/03/20/asociația-help-autism/ – Ca în fiecare săptămână această rubrica începe cu articolul din campania #Ei Fac Romania Mai Buna, inițiată de Laura de la Unicornul Albastru. Asociația Help Autism pe care o descoperim astăzi  a luat naștere “în anul 2010 în urmă experienței personale a fondatorilor care au luptat pentru a-și ajuta copilul diagnosticat cu tulburare de spectru autist”. În cei 8 ani de activitate asociatia a reușit să se extindă în 6 centre și să sprijine un număr de 500 de copii cu autism, dar dincolo de cifre, realizările acestei asociații se referă la campaniile de conștientizare pe acest subiect, la formarea unor terapeuți specializați în ABA(Applied Behavior Analysis- știința comportamentului ce stă la baza recuperării copilului cu autism). Importanța unui diagnostic timpuriu și corect a dus la la introducerea, la nivel național, a screening-ului în tulburări de spectru autist.

Pentru a crește șansele la recuperare și integrare a acestor copii, pentru a le da șansa la o viață normală, e nevoie de informare constanta a societății pe această temă, dar și de “cadru legislativ care să ia în considerare statutul persoanelor cu autism, care să ducă la soluții optime de susținere a terapiei copiilor cu autism”.

Vă invit să citiți acest articol pentru a afla mai multe și pentru a vedea cum puteți sprijini această asociație.

https://www.cristinaotel.ro/ce-putem-învață-de-la-copiii-cu-autism/ – Rămânem pe același subiect, de data aceasta având însă perspectiva unui părinte de copil special, care ne descrie cum se desfășoară viață într-o familie care își modelează programul în funcție de cel al copilului diagnosticat cu autism mediu. Descrierea din acest articol este emoționantă, această mamă arătându-ne cum prețuiește viața, cum alege să vadă partea frumoasă a ei, în ciuda dificultăților pe care le întâmpină, cum învață zi de zi alături de copilul ei pentru a-i oferi șansa la o viață normală, așa cum se întâmplă în alte țări în care adulții cu autism ajung să aibă familii și joburi bine plătite.

Acest articol este o foarte bună completare la cel din campania Laurei, deoarece în felul acesta ajungem să avem o imagine întregită asupra acestei tulburări.

http://www.educabil.ro/cum-pregătim-copiii-pentru-școală/ – Un articol foarte interesant despre abilitățile, competențele pe care ai noștri copii ar trebui să le aibă atunci când merg la școală. Christian ne oferă câteva sfaturi extrase din programele școlare pentru educația timpurie ale unor state europene. Am rezonat cu ideile din articol și le-am găsit utile.

“Părinți sau profesori trebuie să înțelegem că obiectivele învățării nu se stabilesc pentru copii. Noi suntem cei care trebuie să fim evaluați dacă am atins obiectivele educaționale, NU copiii. Noi suntem răspunzători, nu sunt justificate afirmații din partea noastră de genul: nu vrea să învețe, nu este atent, nu se concentrează etc.”

https://mamapetoc.ro/tangoul-lupta-pentru-viață-milonga-regală-invitație-la-un-eveniment-caritabil-unic/Pasionații de tango lupta împotriva cancerului în cadrul unui eveniment caritabil. “Milonga Regală din 31 martie reunește, într-o experiență inedită, pasiunea pentru artă și pentru oameni. Pornește din  respectul și din dorința unor oameni din medii diferite, de a-și manifestă solidaritatea.

Fondurile strânse în cadrul acestui eveniment vor fi donate unor angajați ai muzeului, afectați de cancer.”

https://www.scrisulfacebine.ro/2018/03/22/anca-banița-cum-mi-făcut-cunoștință-scrisul-cu-cine-sunt-cu-adevărat/ – Despre campania naţională “Scrisul face bine” care provoacă 365 de personalități să scrie pentru educație am mai scris aici. 

În fiecare zi puteți citi câte o poveste interesantă. Astăzi am citit povestea Ancăi Banița despre relația ei cu scrisul. M-am bucurat să o “întâlnesc” aici, la câteva zile după ce i-am descoperit blogul pe care l-am răsfoit cu aviditate și cu dorința de a reveni. Iar în articolul de azi  m-am regăsit, deși în 2006, atunci când Anca a început să scrie pe blog pentru prima dată, pentru mine ăsta era ultimul lucru la care m-aș fi gândit. Dar scrisul este și pentru mine o cale către sinele meu. Și cred că este un instrument care poate ajuta pe oricine își dorește să se cunoască cu adevărat.

“În scris, vocea interioară atât de autentică și de înțeleaptă și-a regăsit calea către mine și mă învață, mă ghidează, mă inspiră. În fiecare dimineață aprind câteva lumânări, meditez câteva minute și apoi, cu mare plăcere, mă întâlnesc cu mine și scriu. Scrisul mi-a deblocat energia creativă și m-a ajutat să mă cunosc la un nivel profund.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: