parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Joaca de-a Ecologia sau despre copiii care învață în joacă cum să salveze planeta

on March 16, 2018

Joaca de-a ecologiaPe Raluca am cunoscut-o în urmă cu vreo 2 ani atunci când amandoua am devenit voluntare într-un ONG care sprijină copiii din centrele de plasament. Mi-a plăcut de la început dezinvoltura ei, implicarea și dorința de a ajuta, sinceritatea și deschiderea ei. Fiind la rândul ei mămică, am găsit rapid subiecte comune, pe lângă cele care aveau de-a face cu ONG-ul, așa cum fac 2 mame care se întâlnesc și încep să discute vrute și nevrute.

Apoi Raluca a avut niște inițiative inspirate și totodată atât de necesare și utile. A  început acțiunile de ecologizare a parcului Sub Arini alături de alți părinți împreună cu copiii lor și odată cu ele a luat naștere Joaca de-a ecologia, o asociație tânăra din Sibiu care organizează ateliere outdoor și indoor pentru cei mici în scopul educării lor pe teme ecologice.

În rândurile ce urmează veți descoperi o persoană dinamică, ce pune suflet în ceea ce face,  o persoană determinată să schimbe mentalități și care se hrănește și se automotiveaza cu zambetele și îmbrățișările copiilor de la atelierele sale, o mămică ce privește pe termen lung, gândindu-se la viitorul planetei și al copiilor săi (și nu numai), care îi sunt și inspirația pentru acest proiect frumos.

Un articol despre o asociație și despre o persoană care face România mai bună și mai verde! Raluca a realizat multe într-un timp scurt, în condițiile în care de curând este și mămică pentru a doua oară, așa că eu o consider un model de determinare, de energie și entuziasm, dar mai bine va las să o cunoașteți prin răspunsurile pe care cu multă promptitudine le-a oferit.

Acest articol face parte din Campania #EiFacRomaniaMaiBuna, lansată de Unicornul Albastru, ale cărei interesante articole le puteti găsi aici.

Q: Când a luat ființă această asociație, cum a apărut ideea înființării ei și cărei categorii de persoane se adresează?

A: Asociația a fost oficial înființată în 2016 deși anterior am mai organizat acțiuni în calitate de persoană fizică, acțiuni care ulterior au fost preluate de către organizație. Băiatul meu, Tudor, a fost inspirația*:) fericit. Mergeam foarte des cu el în parc să ne bucurăm de natură dar dădeam peste gunoaie. Așa a prins viață acțiunea “Curățenie cu cei mici în Parcul Sub Arini”, în cadrul căreia părinții, alături de copii, ecologizeaza zona. La prima astfel de acțiune, în anul 2015, au participat 6 mămici și 7 copii. Acum o organizăm anual și ne bucurăm să vedem că numărul participanților este în creștere de la an la an. Practic, cu acesta inițiativa a luat naștere “Joaca de-a ecologia”. Ne adresăm familiilor cu copii, întrucât scopul nostru este de a-i educa pe cei mici în vederea protejării mediului. Pe lângă ecologia în sine, milităm pentru petrecerea timpului în natură alături de familie, cred că este cel mai bun timp de calitate în familie.

 Q: Care sunt cele mai mari realizări ale asociației?

A: Personal, privesc fiecare acțiune ca pe o realizare*:) fericit. De asociație mă ocup eu în proporție de 99%:). Până acum, activitățile noastre nu au implicat prea mulți voluntari. Așa că pun suflet și timp în fiecare lucru făcut. E o realizare că avem tot mai mulți participanți la “Curățenie cu cei mici”. Încerc de la ediție la ediție să aducem ceva nou. Anul trecut, de exemplu, le-am oferit copiilor insigne (nu drept recompensă, le-am oferit la începutul acțiunii, nu sunt adepta recompenselor). Și am avut-o pe renumită actrița sibiană Ofelia Popii alături. Anul acesta îmi doresc să putem organiza un spectacol tematic de magie.

Apoi, sunt fericită că am reușit să publicăm două cărți pentru copii. Prima, Prietenii naturii, se bazează exact pe acțiunea de ecologizare a parcului. Îl prezină pe Tudor alături de familie. Aceștia curată parcul iar băiatul primește în dar de la natură niște obiecte cu puteri magice cu ajutorul carora va putea să vorbească cu animalele și plantele, pe care le va ajuta în volumele viitoare. În cea de-a doua carte, Pădurea de brazi a copiilor, Tudor vine în sprijinul copacilor.

Am avut mulți oameni minunați care s-au alăturat acestor proiecte de lansare de carte și le mulțumesc tuturor din suflet. Am aflat cu bucurie că cei mici au avut de învățat din cărți și aplică ceea ce am dorit să transmitem. Apoi, sunt fericită că în unele grădinițe și școli, copiii citesc aceste povești ecologice. Sunt pași mici, dar sper ca ecoul să fie cât mai mare.

La aceste cărți se adaugă atelierele în aer liber și indoor, unde, la fel, abordăm în joacă teme de ecologie. Fiecar atelier e fanstastic din punctul meu de vedere pentru că iubesc interacțiunea cu cei mici și ador să îi aud vorbind:) Copiii sunt creativi și au tot felul de idei și răspunsuri la situațiile în discuție. Tocmai de aceea am și lansat două inițiative, prin care îi invităm pe copii să găsească soluții la probleme de mediu, în prima inițiativa, prin desene, iar în cea de-a doua prin povești.

Prima inițiativa, “Eu salvez animalele”, a fost deja lansată și așteptăm desenele până la final de martie. Detalii se regăsesc pe pagină noastră www.joacadeaecologia.ro. Pentru cea de-a doua participăm la Maratonul Internațional de la Sibiu pentru a strânge fonduri. Momentan suntem în căutare de alergători și susținători. Detalii aici.http://maratonsibiu.ro/copiii-salvează-planetă-7900/

Q: Cu ce fel de provocări va confruntați?

A: Obținerea de fonduri și percepția oamenilor sunt legate una de cealaltă. Multă lume consideră că ecologia nu e o prioritate. E drept, în România ne confruntăm cu probleme foarte grave, spitale nedotate, copii bolnavi care nu au acces la tratamente, etc etc. Și atunci cumva ecologia este lăsată la urmă. Înțeleg. Dar mă gândesc cu groază câteodată ce se va alege de noi și de copiii nostri când vom pierde acele lucruri pe care acum le luăm “for granted”: aer, apă, mâncare etc. Trăim pe datorie deja, căci am consumat mai mult decât poate Terra să se regenereze. Și asta va afecta generațiile viitoare. Adică tocmai pe copiii noștri. Pentru ei facem orice să le fie bine în prezent, fără a privi întotdeauna pe termen lung.

Din acest motiv, văd oarecum dificil să obținem cei 2% din impozitul pe venitul din salarii. Oamenii direcționează acești bani spre cauze care par mai “grave”. Iar apoi am observat că multe persoane își fac un obicei și direactioneaza aceste fonduri către aceeași asociație în fiecare an iar organizația noastră este mai nouă.

Cât privește sponsorizările, de când s-a modificat legea fiscală, au rămas puține companii care își pot deduce astfel de cheltuieli, și prin urmare accesul la aceste fonduri va fi limitat. Și am văzut acest lucru în momentul în care am început să căutăm sponsor pentru ce-a de-a treia carte.

Q: Ce v-a încurajat să mergeți mai departe atunci când ați întâmpinat dificultăți?

A: Copiii mei. Acum sunt doi. Simt că pentru ei mă “lupt”. Și mesajele de încurajare pe care le mai primesc uneori, pe neașteptate. Un “mulțumesc pentru că pot lua parte la inițiativele tale frumoase” venit din senin, o invitație pentru un interviu, cum este aceasta:)

Q: Cum e percepută activitatea pe care o desfășurați de către comunitatea sibiană?

A: Feedback-ul este pozitiv. Așa cum am menționat, la acțiunea din parc avem tot mai mulți participanți. Cărțile sunt apreciate. Ca o paranteză, și în ceea ce privește cărțile am întâmpinat provocări. Le lansăm fără a avea parte de sprijinul unei edituri și atunci ne costă mult să tiparim și, în plus, nu am reușit să avem coperta cartonată. Pentru prima carte, am retipărit al cincilea tiraj de curând. Acest volum este o “lecție” universal valabilă. Cea de-a doua poveste e potrivită pentru Crăciun, dacă vor fi cereri vom retipari la iarnă.

Ce ne bucură foarte mult este sprijinul voluntar pe care îl primim pentru grafică, de exemplu, și la lansări. Ambele cărți au fost lansate cu buget 0 și ni s-au alăturat mulți oameni voluntar, cărora le mulțumesc din suflet. E un semn că lumea crede în ecologie, deși cercul este mai restrâns:)

 Q: Care sunt planurile de viitor ale asociației?

A: În prezent lucrăm la cea de-a treia carte. Poate e preferata mea, căci familia merge la mare. Merită menționat, poveștile sunt scrise de mine. Pentru că familia este cea care mă inspiră, evoluția familiei din cărți este similară cu ce se întâmplă în viață mea personală. De la un copil în prima carte, am ajuns la doi copii în cărțile 2 și 3. În “Delfinii înoată liber”, Tudor va salva…delfini. Cartea va fi mai specială, va include abțibilduri pentru a le face copiilor cunoștință cu noptiluca – un fenomen tare frumos la Marea Neagră. Iar pentru lansare avem deja confirmate dulciuri raw vegane, brățări cu delfini pentru copii și muzică. Sperăm să avem și de data aceasta teatru de păpuși.

Apoi, participăm la Maratonul de la Sibiu, unde strângem fonduri pentru cartea numărul 4. De această dată, copiii vor scrie povești și le vom include în acest volum, ilustrat tot de către un copil. Va fi o carte pentru copii scrisă de copii. Sperăm să ni se alăture cât mai mulți alergători și susținători pentru a putea desfășura acest proiect, numit “Copiii salvează Planeta”. Până acum avem 11 alergători și 5 susținători și am reușit să acoperim abia 15% din bugetul necesar. Sper să se mobilizeze lumea.Detalii aici.http://maratonsibiu.ro/copiii-salvează-planetă-7900/ Trebuie menționat că există și Curse pentru copiii, mi-aș dori să văd cât mai mulți la start:)

Pentru anul viitor avem în plan să lansăm o carte de colorat și în funcție de evoluție, poate încă o carte. Acestea pe lângă acțiunea “Curățenie” care are loc în fiecare vara.

Q: Ce fel de feedback ati primit de la beneficiarii direcți ai activității pe care o desfășurați?

A: Copiii sunt încântați. Am primit feedback pozitiv și la lansările de carte și la ateliere. Atunci când organizăm atelierele, aveam câțiva copilași care nu lipseau la niciunul deci cred că le plăceau activitățile:)

Q: Sub ce formă poate fi sprijinită activitatea asociației?

A: În acest moment, prin sprijinirea proiectului înscris la Maraton. Am menționat mai sus.

Mai există apoi posibilitatea de direcționare a 2% din impozitul pe venit. Ne ocupăm noi să depunem formularul 230. Cei interesați trebuie doar să ne spună unde să venim să ridicăm formularul gata completat (model se găsește pe site-ul nostru www.joacadeaecologia.ro) sau unde să mergem cu un formular printat, pentru a-l completa.

Bineînțeles, firmele pot sponsoriza acțiunile noastre, iar donațiile din partea persoanelor fizice sunt întotdeauna binevenite.

 Q: Cum au fost primite cele 2 cărți publicate până în prezent?

A: Prima lansare a fost wow:) A fost nesperat de multă lume. Au fost cumpărate peste 50 de cărți, ceea ce a făcut lansarea noastră să fie în top 10 lansări în 2017 la librăria Habitus. Apoi am tot retipărit. Din cartea numărul 2 mai avem doar câteva exemplare, le păstrăm pentru Crăciunul care vine și sper să fie cerere și pentru retiparire.

Q: Care a fost cea mai plăcută surpriză pe care ați avut-o de când ați început activitatea?

A: Îmbrățișările copiiilor care participa la activitățile Joaca de-a ecologia:) Se întâmplă și în cadrul atelierelor și acțiunilor, dar și atunci cand ne întâlnim întâmplător în oraș:) Ce îți poți dori mai mult decât aprecierea celor mici*:) fericit!


2 responses to “Joaca de-a Ecologia sau despre copiii care învață în joacă cum să salveze planeta

  1. Unicornul albastru says:

    Ce initiativa frumoasa! Admir atat de mult mamicile care, numai ele stiu cum, reusesc sa se implice si in astfel de actiuni. O organizatie tanara, plina de idei faine! Minunat articol, iti da un pic de speranta pentru viitor 🙂

    Liked by 1 person

    • Asa e! Si eu ma uit cu uimire, cu bucurie spre aceste mamici care fac atat de multe si aduc un suflu nou. The future is brighter 😀 – eu cred asta. Cu mame care isi cresc altfel copiii si cu ei ajunsi adulti dupa ce vor fi invatat alte lectii decat noi, chiar cred ca vom trai intr-o lume mai buna 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: