parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Ca să fiu o mama bună, trebuie să am paharul plin

on March 12, 2018

party-1639939_1920.jpgZilele în care stăm acasă fără un program anume, adică fără grădi sau fără vreo chestie planificată – vizită, atelier, chiar și cumpărăturile -, se dovedesc a fi o provocare pentru mine. Mai ales dacă aceste zile mai sunt condimentate și cu răceli și tot tacâmul lor – nopți dormite pe jumătate, febra uneori, prea mulți muci, etc. Răbdarea mea este încercată la greu în aceste zile și se clatină. Uneori atât de tare, încât mă sperii.

Știu, treaba asta cu mama bună e o chestie foarte subiectivă, care e văzut diferit de fiecare în parte. În accepțiunea unora, aș fi mai mult decât tolerantă și înțelegătoare, chiar răbdătoare, dar sunt sigură că sunt persoane care m-ar considera poate impulsivă ori prea agitată sau mai știu eu cum.Dar până la urmă, nu despre asta e vorba, de percepția altora, de judecata lor, ci de ce simte copilul și de cum ne judecăm fiecare pe noi înșine.

Atât timp cât copilul e fericit cu felul în care se comportă mama, lucru care se vede de cele mai multe ori în comportamentul copilului (de fapt, percepția lui asupra felului în care interacționăm cu el), atunci totul e minunat.

Mai rămâne percepția mamei asupra comportamentului propriu. Adică felul în care ne simțim noi înșine față de ce facem și cât reușim să facem în privința relației noastre cu copilul.

Ei bine, la mine problema aici e. Că atunci când sunt cu bateria descărcată, mi-e foarte greu să mai percep că fac bine ceva și chiar cred și acum, analizând la rece, că nu prea reușesc să mai fac lucrurile așa cum aș vrea din cauza oboselii sau a diverselor frustrări – că n-am terminat ceva ce am început, că am fost întreruptă de nu-știu-câte ori din lucrul început, că n-am timp destul pentru toate, inclusiv pentru mine.

Ideea e că vocile astea comentatoare se opresc greu atunci când sunt obosită sau când am mai multe probleme pe cap. Soluția simplă este…somnul. Cu un somn bun, multe griji se rezolva, răbdarea crește și înflorește, cel puțin în cazul meu. Dar nu mereu asta cu somnu’ ne e la îndemână. Minunații mei se trezesc încă destul de des, chiar și cel mare are nopți agitate când mă strigă și vrea să stau cu el. De cel mic, nici nu mai zic cum e cu trezirile.. De multe ori fac slalom intre dormitoare…

De aceea e vital pentru orice mama (dar și pentru tati, of course) să aibă timp cu și pentru ea. Măcar atât să reușim să facem, dacă treaba cu somnul nu ne iese cum vrem. Fără timpul asta prețios, casa și toată familia au de suferit. Am mai scris eu aici și aici despre lucrurile mici pe care le fac pentru a mă energiza.

Dacă ar fi să aleg doar un singur lucru care mi-e mereu la îndemână atunci când situația devine complicată, acela ar fi muzică sau cântatul. Da, pe mine mă salvează și mă calmează. Și nu e nevoie de niciun obiect pe care să fiu nevoită să-l port după mine și de care să uit. Vocea mă însoțește mereu. Știu că poate părea ciudat și sigur nu funcționează pentru toată lumea. Cred că fiecare trebuie să-și găsească ceva-ul la care să apeleze în momentele tensionate.

Dar mai important decât asta, e să ne încărcăm bateriile ca să fim sigure că ajungem cât mai rar să ne dezvăluim partea întunecată pe care fiecare o avem în noi.  Știu că e complicat de găsit timp, dar dacă facem din asta o prioritate, din a ne acorda timp nouă înșine, fără a ne simți vinovate, sigur vom găsi o modalitate de a “fura” o jumătate de ora pentru noi și hobby-urile noastre.

Va las cu un discurs Ted Talk foarte interesant, de doar 11 minute, ce mi-a placut mult si în care vedeti cum putem câștiga timp. Mai ales ultima parte să n-o ratați.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: