parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

#9 Campanii cu suflet

on March 1, 2018

bleeding-heart-254010_1920Bun venit la rubrica “Campanii cu suflet”, în care voi grupa săptămânal acele campanii iniţiate de părinţi bloggeri, dar nu numai, cu care am rezonat şi care mi-aş dori să ajungă la cât mai multă lume. Mă refer în special la campanii de conştientizare pe un anumit subiect, campanii care îndeamnă la un anumit tip de comportament sau care  pot ajută într-o anumită măsură prin oferirea de soluţii la unele probleme, campanii de crowdfunding, de responsabilitate socială, care au legătură cu zona de parenting, educaţia copiilor, gestionarea emoţiilor, etc. Am scris mai multe aici despre ce m-a determinat să iniţiez această rubrică.

https://unicornulalbastrublog.wordpress.com/2018/02/27/voluntarii-de-la-crucea-roșie-subfilială-mediaș-un-exemplu-minunat-de-implicare-în-comunitate/

În cap de lista, așa cum ne-am obișnuit de câteva săptămâni, de când Laura a lansat campania #Ei Fac România Mai Bună se află un articol despre o altă asociație care prin proiectele sale aduce speranța și zâmbete celor care se află în situații vulnerabile. Este vorba de Crucea Roșie Subfiliala Mediaș. De Crucea Roșie sunt sigură că ați auzit pentru că ea are o vechime de peste 100 de ani (!) în țară noastră, având filiale în  toate județele țării. De 5 ani Crucea Roșie își desfășoară activitatea și în Mediaș, “contribuind la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejând sănătatea și viața, promovând respectul față de demnitatea umană”

Poate va întrebați ce înseamnă mai concret protejarea sănătății și alinarea suferinței. Ei bine, printre proiectele ce reușesc să atingă acest deziderat se numără campaniile: “Donează un ghiozdan”, campania: „O bucurie de Crăciun”, Campania de iepuraș, Campania de Donare de sânge. Distribuirea de alimente, îmbrăcăminte sau jucării, celor ce sunt în nevoie (aici incluzând și școli/grădinițe din satele vecine) este o altă modalitate de a aduce mângâiere celor care au primit mai puțin de la viață.

În timp ce citeam, mă gândeam la voluntarii din această asociație. Oare ne dăm noi seama ce treabă minunată fac ei, dar și la ce riscuri se expun? Nu de puține ori, mediile în care își desfășoară activitatea nu sunt din cele mai sigure. Însă ei merg mai departe, cu curaj și cu dorința puternică de a ajuta, singura lor recompensă fiind zambetele oamenilor sau recunoștința acestora. Mă înclin ca de fiecare dată în față acestor oameni care găsesc în ei puterea de a face bine, de a ajuta ca să ne facem noi ca țară bine, până la urmă.

http://suntpitic.ro/predarea-prin-atașament-interviu-cu-claudia-badiu-2/ – O altă campanie tare dragă mie, #Oameni frumoși în Învățământ, ne prezintă un alt model de dascăl așa cum visez eu să aibă copiii mei, când or începe școala. M-am bucurat să o descopăr pe Claudia Badiu care este și autorul unei cărți pentru copii ce-mi pare tare frumoasă și pe care sunt nerăbdătoare să o citesc.

Limbajul comun al oamenilor care au înțeles cum ar trebui făcută educația sună cam așa:” Încă din prima zi activitățile desfășurate, poveștile citite și jocurile organizate, au scopul de a ne forma ca echipă, ca grup compact bazat pe încredere și securitate emoțională. Asta cred că e cel mai important. Odată ce elevul se simte înțeles și iubit, simte că face parte dintr-o comunitate funcțională, toate restul se așază de la sine.”

Am spicuit câteva idei care mi-au mers la inima: “Știu că sunt pe drumul cel bun fiindcă le văd copiilor ochișorii. Ochii lor sunt cea mai precisă busolă. Îi simt dacă se plictisesc, dacă le place, dacă ar vrea să facem altceva.”

“Probleme de comportament sunt și o să fie mereu. Ele apar de obicei dintr-o lipsă de înțelegere a copilului. Dacă nu știm prea multe despre el, o să-i punem eticheta de „elev cu probleme” apoi o să alcătuim tot soiul de măsuri de recuperare și alte asemenea, însă de cele mai multe ori problemele rămân acolo.”

“În comunitatea pe care o formăm noi în clasă, cea despre care povesteam la început, conturăm încă din clasa pregătitoare un mediu în care elevii au un cuvânt de spus asupra activității lor zilnice, un mediu în care părerile lor sunt respectate, un loc în care muncim împreună, un loc în care ei se simt valorizați, importanți și ascultați.”

http://www.educabil.ro/credvreaustiutraiesc-educatiepentrusanatate/ – O nouă campanie care merită atenție este cea inițiată de Christian, care zice așa: “Sub umbrela #CredVreauȘtiuTrăiesc voi scrie despre Educația pentru sănătate.” Motivația care stă în spatele acestui proiect este aceea că  “un om sănătos, stăpân pe sine, echilibrat din punct de vedere fizic și emoțional” are capacitatea de a acumula cunoștințe, de a învața lucruri noi și poate oferi înapoi societății. Da, și eu cred asta! Educația ar trebui să înceapă cu sănătatea, acesta fiind fundamentul pe care să clădim mai apoi. Aici și aici gășiți primele 2 articole din această campanie.

http://iulianaroca.ro/pregătiți-de-pregătitoare-episodul-4-învățăm-din-experiențele-altora/ – După ce ne-a dat idei bune despre cum să alegem școala și învățătorul potrivit, Iuliana a scris despre experiențele unor părinți cu clasa pregătitoare, articolul fiind parte din campania “Pregătiți de pregătitoare”. Un articol interesant în care vedem diferențele între așteptări vs. realitate, despre teme (prea) multe, despre limitările obiective ale profesorilor. Știți cum se zice că cei deștepți învață din greșelile altora. Dar nu cred că numai din greșeli, ci ascultând cu atenție și părțile bune. De asta cred eu că e bine să vedem prin ce au trecut alți părinți. Citiți articolul și vedeți cum e la unele școli din București.

http://www.suntmama.com/2018/02/când-ești-bolnavă-nu-te-supără-pe-dumnezeu.html – Anna continuă seria articolelor “Învingem cancerul” scriind de dată asta despre revolta fata de Divinitate pe care o simt unii oameni atunci când află acest diagnostic. Cred că e o dovadă de putere să reacționezi așa cum o face Anna, care reușește să vadă dincolo de durere și să ia lucrurile așa cum sunt, ca pe niște încercări ale credinței.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: