parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Ziua Internaţională a Cărţii – cum o celebrează Usborne

on February 25, 2018

books-1757734_1920.jpgDe aproape 2 ani cărţile pentru copii, dar nu numai, au devenit o preocupare constantă. Mereu sunt într-o căutare de un titlu nou, urmăresc reducerile pe site-urile librăriilor, investesc timp şi bani în cărţi, pentru că cititul împreună e una din activităţile noastre preferate, fiind nelipsit din rutina noastră zilnică. Dar lectura nu e doar relaxare,  ea ne aduce mult mai multe beneficii despre care v-am mai povestit aici, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cititului Împreună. De altfel, despre cărţi v-am mai povestit pe blog, fie am facut o lista mai lungă de recomandări, fie punctual, pe măsură ce citeam ceva ce ne plăcea, scriam despre cartea respectiva. Şi sigur veţi mai citi despre acest subiect pentru că mi se pare important să încurajăm lectura, să le cultivăm copiilor încă de mici dorinţa de a răsfoi o carte, să le stimulăm curiozitatea cu titluri noi, în felul acesta asigurându-ne ca şi mai târziu copiii noştri vor considera cărţile drept prietenii lor, lectura rămânând modalitatea lor de a evada, de a se relaxa, de a se informa.

În jurul meu am văzut părinţi interesaţi la rândul lor să găsească titluri potrivite pentru copiii lor, ceea ce mă surprinde în mod plăcut. Aş îndrăzni să spun că părinţii au devenit mai preocupaţi de lectură, pentru că văd mămici care sunt foarte bine informate şi nu ratează ultimele apariţii din librăriile online. Îmi creşte inima când remarc aceste lucruri pentru că asta înseamnă că schimbarea noastră în bine e posibilă.

Astăzi vreau să vă povestesc despre Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor – World Book Day care se celebrează pe 23 aprilie în fiecare an. Totuşi eu vă povestesc de pe acum pentru că în Marea Britanie această zi se celebrează la o altă dată, deoarece în 23 aprilie mai sunt şi alte sărbători, iar britanicii au dorit să-i acorde acestei zile importanta cuvenită. Aşa că ea se sărbătoreşte în prima joi din lună martie, astfel că de mărţişor editurile din UK au pregătit surprize pentru cititori.

Editura Usborne, care nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare, derulează un program frumos cu ocazia acestei zile, program care s-a implementat şi la noi în ţară. Despre ce e vorba? Şcolile şi grădiniţele înscrise în proiect vor primi vouchere care vor fi dăruite copiilor, aceştia putând beneficia în schimbul lor de o reducere de 1 lira pentru fiecare carte cumpărată. Proiectul se desfăşoară până spre finalul lunii aprilie. Aşa că dacă veţi dori să achiziţionaţi cărţi în perioada aceasta, iar copilul vostru a primit la şcoală sau la grădiniţă un astfel de voucher, veţi avea o reducere de o liră pentru fiecare carte comandată.

Mi se pare interesant acest proiect pentru că încurajează lectura, iar cărţile Usborne sunt tare frumoase, cu ilustraţii atrăgătoare pentru copii, cu multe ferestre de deschis, inserturi de diferite texturi, multe din ele oferind micuţilor exploratori experienţe inedite atunci când le citesc, stimulându-le imaginaţia şi creativitatea. Dar aceste cărţi nu se adresează doar celor mici. Inclusiv tinerii adulţi se vor putea bucura de cărţile acestei edituri.

Gasesc salutar orice eveniment dedicat promovării lecturii, pentru că avem nevoie să citim cât mai mult şi să regăsim bucuria de a răsfoi cărţi în format fizic (nu cred că se poate compara experienţa pe care ţi-o poate da cartea ţinută în mâini cu cea pe care ti-o ofera cititul de pe tabletă sau telefon). Sper că acest program să fie un bun pretext pentru a vă reînnoi bibliotecă, pentru a adăuga titluri noi colecţiei deja avute, şi pentru a face o bucurie copilului vostru.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: