parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Cat de greu îi e întâiului născut?

on February 24, 2018

life-862967_1920.jpgMă gândesc des la cât de greu îi este întâiului născut atunci când mă vede în braţe cu cel mic, când mă vede că îl drăgălesc pe Andrei şi că îi spun cât de mult îl iubesc. De obicei, evit să fac asta în faţa lui Darius pentru că mă simt ca şi cum l-aş înşela într-un fel. Îi surprind privirea oarecum dezamăgită. Parcă îi citesc pe fata întrebările ce şi le pune, gândurile care-i trec prin minte: oare pe mine mă mai iubeşte? sau de ce stă aşa mult cu el? sau ce bine e să fii bebeluş, uite câtă grijă primeşti! (dupa asta, se transforma si el in bebe…) sau uite cât de repede aleargă la el.

Ştiu, aţi putea spune că sunt în imaginaţia mea, dar comportamentul i se schimbă vizibil în preajma manifestărilor noastre de iubire faţă de fratele său.Din liniştit şi jucăuş, devine, într-o primă fază, atent la ce-i spunem lui Andrei, apoi, dacă se întâmplă să dureze un pic mai mult, (deşi evităm aşa ceva, ba chiar eu încerc să amân pupăceala pe mai târziu, când D. nu e în preajmă), începe să arunce cu jucăriile prin cameră ori să ridice vocea în încercarea de a ne atrage atenţia. Iar în cazurile mai grave, dar care sunt destul de rare, chiar aruncă cu vreo pernă sau alt obiect înspre noi.

Încerc de fiecare dată să rămân cât pot de calmă şi să-i spun că 1. înţeleg că îi e greu pentru că îl ţin pe Andrei în braţe, 2. că nu aruncăm cu lucruri oricât de supăraţi am fi, 3. că iubirea mea faţă de el e neschimbată, 4.ca de asta am 2 braţe, ca 2 aripi ca să-i pot cuprinde pe amândoi. Apoi îl invit în braţele mele, explicându-i că mereu este loc pentru el. Uneori vine, alteori nu, ba chiar se înfurie că pun punctul pe “i” şi îi spun că înţeleg de unde vine manifestarea asta de furie – de la faptul ca il tin pe A in brate. Cred că vorbele mele ating locul dureros şi de asta îl cuprinde furia. Dar dacă tonul meu rămâne cald, de cele mai multe ori îl văd cum se domoleşte, cum vine spre mine ca un miel spăsit şi plouat.

Şi nu e vorba că nu-şi iubeşte fratele, nicidecum! Am mai scris eu aici de relaţia lor de dragoste cu năbădăi. Doar că e greu să primeşti mai puţin după ce ai fost obişnuit în primii 3 ani din viaţa ta cu mai mult, cu totul de fapt, doar pentru tine. Şi probabil se simte nesigur în privinţa iubirii pe care i-o purtam noi lui.

După săptămână asta în care a fost mai mult despre şi cu Andrei, Darius părea că s-a distanţat faţă de mine. Îmi spunea des că vrea cu tati şi nu cu mine, că putem sta noi (eu şi A) în altă cameră, dar nu cu el şi chiar într-o seară mi-a spus că nu mă mai iubeşte. E drept, eu l-am întărâtat cu întrebarea. Are un ton foarte neconvingător când spune asta, deci nu m-am (prea) agitat.

Apoi, înainte de somn, după ce stă cu tati o vreme şi citesc povesti împreună(yes, I’ve been repaced temporary), D. mă cheamă lângă el. Tot cu mine prefera să adoarmă*:) fericitDacă îl iau la o tură de îmbrăţişări şi pupături, îi trec cam toate supărările. Dacă am noroc, se lăsa şi cu declaraţiile de dragoste, ce ma fac să mă topesc.

Aşa că, răbdare, răbdareee, răbdareeee! Pentru că până la finalul zilei dragostea reapare, se declară din nou, cause all we need is love!  All of us! Si să fie în cantităţi mari şi mărturisita răspicat şi des*:) fericit.

PS.Nu reuşesc mereu să reacţionez calm la toate manifestările lui, dar când o fac, totul merge altfel.

.


2 responses to “Cat de greu îi e întâiului născut?

  1. offf, cred ca si faptul ca stam mult in casa, unii cu altii, duce la starea asta. si la noi lucrurile s au dus inspre conflicte in ulltimele zile, parca cel mic ii to sta in cale celui mare. dar eu ii tot spune ca face si asta parte din maturizarea lui ca om si ii va prinde bine in viitor 🙂

    Liked by 1 person

    • Cred ca ai dreptate! cand vom iesi mai mult pe afara, sigur alta va fi dinamica intre ei! Oricum, sunt inevitabile conflictele si, cum zici si tu, ii ajuta pe viitor pentru ca vor invata in timp cum sa-si gestioneze emotiile in timpul conflictului, cum sa reactioneze mai bine. Dar deocamdata e provocare pentru noi… 😀

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: