parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Lecţie învăţată de la bebeluşul meu de 9 luni

on January 31, 2018

baby-1690783_1920.jpgMă uit la Andrei cum ocheşte ţinta. Ţinta este în cazul de faţă o maşinuţă de-a fratelui mai mare, uitată de cu seară. Dar ţinta poate fi foarte bine un papuc, mătura (oh, da, e fooarte atrăgătoare ), o firimitură de pâine căzută de la masă, planta care se afla la o distanţă considerabilă faţă de el. Distanţa însă nu mai e demult un obstacol. Cam de când a văzut că poate ajunge oriunde îşi propune. Cine a zis că trebuie să mergi în 4 labe sau în 2 picioare ca să ajungi unde-ţi propui? La cele 9 luni şi-un pic ale lui, târâtul ca-n tranşee pare o soluţie extrem de viabilă. Şi nu-i mai sta nimic în cale! Acum lumea e a lui! A prins viteza şi ajunge chiar repede unde îşi propune. Trebuie să fiu pe fază să scanez rapid living-ul să nu cumva să fi rămas vreo jucărie periculoasă de la Darius pe jos. Dacă totul e safe în jur, îl las să exploreze şi îl privesc fascinată cum descoperă lumea, cum se bucură de toate nimicurile noi pe care le întâlneşte în drumul său.

A fost o vreme când stătea doar pe covor, jucându-se cu o jucărie, molfăind-o bine şi chiuind fericit. Eu mai făceam ceva treabă cu ochii mereu pe el, făceam conversaţie cu pufosul meu, cântam, toate bune şi frumoase. De vreo 2 săptămâni însă şi-a dat seama că insulă pe care stă e prea mică pentru el şi că, dincolo de pământul ei, se află o lume mult mai interesantă. O lume pe care a văzut-o de la distanţă, dar n-a simţit-o, n-a atins-o şi nici n-a gustat-o. Aşa că şi-a pus la treabă noile abilităţi de a se răsuci şi de a se târî şi a plecat, fără să-i mai pese de ce lasă în urmă. Covorul e plin de jucării, pentru că având un frate mai mare, se bucură de mult mai multe culori, sunete, texturi decât o făcuse fratele cel mare la vârsta lui. S-au adunat multe jucării în aproape 4 ani şi la cele mai multe, respective la cele sigure, are acces. Numai că ele  nu mai prezintă interes după o vreme. E mai important să vadă ce e dincolo de marginea covorului.

Am avut la început câteva tentative de a-l readuce pe covor, dar lui nu i s-a părut o idee prea bună, a ripostat puţin, dar apoi şi-a dat seama că se poate întoarce imediat de unde a fost luat. Aşa că m-am relaxat, aşa cum povesteam acum 2 zile şi mă uit amuzată la grabă cu care se îndreaptă spre obiectivul său. Parcă e o cursă la care participă.

E un spectacol frumos să priveşti un bebeluş evoluând, să-i vezi curiozitatea înnăscută, dorinţa de a învăţa şi de a înţelege lumea, determinarea de a ajunge într-un anumit punct, perseverenţa de a merge de 5 ori pe acelaşi drum din care a fost întors şi mai ales, bucuria de a face lucruri noi. Cred ca bebeluşii ne dau o lecţie interesantă. E minunat să constaţi că ei nu au nevoie de motivaţie externă pentru a face toate astea, dorinţa asta este în ei, e scrisa in ADN-ul lor! Şi n-au nevoie nici de recompense sau încurajări pentru asta. În timp ce-i observăm, ne putem aduce aminte cum am fost şi noi odată, pe vremea când nimic nu ne ştirbise încrederea, dar mai ales ne putem da seama că scânteia asta de putere, combinaţia asta de calităţi o purtam încă în noi, ascunsă printre straturi.

Mi se pare că încă de când sunt bebeluşi, făpturile astea venite din altă lume, copiii noştri minunaţi, ne învaţă despre ce este lumea…De asta îmi place atât de mult citatul pe care îl vedeţi pe prima pagină: „While we try to teach our children all about life, our children teach uş what life is all about” – În timp ce noi încercăm să îi învăţăm pe copiii noştri totul despre viaţa, copiii noştri ne învaţă despre ce este viaţa”!

 

 

Sursa foto:pixabay


2 responses to “Lecţie învăţată de la bebeluşul meu de 9 luni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: