parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Cand stirile negative te ajung din urma- bad vibes

on January 26, 2018

ID-100284135Sunt zile cand se simte energia negativa in aer, cand mai toata lumea este incruntata, fara chef, abatuta din cauza grozaviilor care se petrec. Eu nu ma uit deloc la TV. Cel mai mult televizorul nostru sta deschis atunci cand se uita Darius la desene, dar si asta se intampla destul de putin din motive pe care o sa vi le povestesc in curand. Dar stirile cutremuratoare tot ajung la mine…

Incerc sa fug de ele, de o realitate intunecata si apasatoare, pentru ca parca imi ia din speranta, imi mananca din resurse. Doar ca imi dau seama ca nu este despre mine…

Si vin si ma-ntreb ce poti face in cazurile astea, ce poti face cand auzi ca un barbat a ucis-o pe mama copiilor lui. Poti sa te revolti, pentru ca asta iti vine, poti sa te intristezi, poti sa vrei sa fugi, sa evadezi undeva, departe, pe un taram cu zane, cu povesti frumoase sau fiecare unde simte ca ii e mai bine, sau poti sa vrei sa actionezi cumva pentru ca asa ceva sa nu se mai intample..

Dar ce putem noi face? O stiti pe aia cu “Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume”? Chiar daca pare ca n-are legatura cu ce-am povestit mai sus, are. Are pentru noi ca parinti, dar nu numai. In cazul parintilor e mai evident ca modeleaza vieti, ca influenteaza destine. Fiecare trebuie sa fie atent la ce insufla in mintea copilului ce va deveni adultul de maine. Poate daca ar fi gandit asa parintii celui responsabil de aceasta fapta, azi nu scriam asa ceva.

Stiu ca cei ce citesc randurile astea sunt oameni carora le pasa, care vor sa-si educe copiii cu cat mai multa blandete, deci pare de prisos sa mai spun/scriu toate astea. Insa putem atinge si vietile altor persoane. Prin fiecare interactiune pe care o avem cu cei de langa noi ne punem amprenta asupra lor mai mult sau mai putin. Eu cred ca ne-ar ajuta sa fim mai buni si cu cei care nu merita. Stiu ca nu e deloc usor sa facem asta. Dar macar daca nu putem fi, atunci mai bine sa nu spunem nimic. Asta ar putea ajuta mai mult.

 Suntem interconectati, mai mult decat vedem noi. Asa ca hai sa ne hranim partea luminoasa din noi, sa fim atenti la ce gandim, la ce spunem, la cum actionam, pentru ca, da, “Convingerile tale devin gandurile tale, gandurile tale devin cuvintele tale, cuvintele tale devin actiunile tale, actiunile tale devin obiceiurile tale, obiceiurile tale devin valorile tale, valorile tale devin destinul tau” – Mahatma Gandhi

In timp ce scriam mi-am amintit ca in urma cu cateva luni am citit un articol din Huffington Post al Toshei Schore, mama a 3 baieti, autoare, instructor Hand in Hand Parenting, scris dupa atacul armat din Las Vegas. Ea spune ca desi nu stim ce-am putea face sa prevenim astfel de tragedii, exista totusi ceva ce putem construi in fiecare zi. Putem sa ne ajutam copiii sa se simta vazuti, sa se simta intelesi, sa ii ascultam zilnic pentru a-i face sa se simta valorosi. Sa-i lasam sa-si exprime emotiile, sa planga, chiar daca sunt baieti, sa le fim alaturi, sa-i invatam empatia, sa-i invatam sa-si creeze relatii armonioase cu cei din jur.

Astea le putem face noi. Sunt in puterea noastra. Asa putem schimba ceva.  Nu zic ca n-o sa mai auzim astfel de stiri, dar poate peste o generatie de copii crescuti altfel, in spiritul blandetii si al iubirii nemarginite, astfel de tragedii pur si simplu vor fi de domeniul trecutului.

 

Sursa foto: Stuart Miles at freedigitalphotos.net


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: