parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Regrete sau indicii ca trebuie sa actionam?

on December 20, 2017

RegretsRegrets, I had a few… As vrea sa pot spune spre apusul vietii la fel ca Frank. That I only had a few, but then again, too few to mention. Printre cadouri si alte activitati specifice Craciunului, eu ma gandesc ca se apropie sfarsitul de an, momentul acela in care tragem linie, vedem ce-a fost bine si ce nu, evaluam, facem planuri, promisiuni, stiti despre ce vorbesc. Insa nu prea vreau sa fac rezolutii pentru noul an, care sa atarne asupra capului meu ca sabia lui Damocles. E bine sa stii incotro mergi, dar chiar acum nu vreau sa simt presiune si punct. Cel putin asa ma gandesc in momentul acesta.

Totusi sunt la o faza in care analizez regretele, dar nu neaparat pe cele de anul asta, ci regretele in general. Am facut chiar o lista cu ele pentru ca m-am gandit ca fiecare parere de rau poate fi un bun indicator al lucrurilor pe care le am de facut. Multe se mai pot inca indrepta. Iar cele care nu mai pot fi schimbate, probabil n-ar mai trebui sa fie pe lista asta. Cel mai bine ar fi sa le accept, pur si simplu.

Ce stiu sigur e ca nu vreau sa fiu plina de regrete la batranete. Nu vreau sa cersesc de la moarte o clipa, dupa ce in viata am pierdut ani, cum bine spunea Nicolae Iorga. Uneori mi se pare ca fix in directia asta merg, dar ma gandesc ca e nevoie sa trec prin diverse experiente ca sa invat niste lectii (pe care poate acum nu le vad sau inteleg).

Stiu ca se spune ca e mai bine sa nu regretam nimic, pentru ca tot ceea ce am trait ne-a facut ceea ce suntem astazi. Dar poate nu suntem multumiti nici cu asta si nici nu ne dam seama sau nu vrem sa recunoastem (desigur, acum nu mai e vorba de mine, ci de o cunostinta*:P scoate limba).

E de dorit sa traim in prezent, dar mai stiu si ca mie nu-mi iese tot timpul – chiar mi-as da o nota mica la capitolul asta. Asa ca m-am intors putin in trecut si am adunat niste regrete, desi vazand definitia din Dex a acestui cuvant, as zice ca nu-s chiar regrete. Conform DEX, “regret” inseamna parere de rau cauzata de pierderea unui lucru sau a unei fiinte, de o nereusita sau de savarsirea unei fapte nesocotite; remuscare, cainta”. Deci cand regreti, iti pare rau mai curand de ceva ce ai facut (da, stiu, nereusitele ar intra in categoria la care ma refer eu, dar mi se pare ca suna…definitiv sa le spun nereusite), iar in lista mea predomina ce n-am facut. In fine, nici nu e asa important cum alegem sa le spunem. Scopul exercitiului este de alarma care trezeste.

Asa ca regretele enumerate stau drept marturie pentru ceea ce as avea de facut. Poate va regasiti in lista si-mi spuneti si mie ca nu-s singura care regreta sau poate imi spuneti secretul pentru a nu mai privi in urma cu pareri de rau sau pentru a nu mai privi in urma…at all.

Acestea sunt o parte din regretele mele – le numesc totusi asa, desi pot fi schimbate. Si pentru a nu ajunge sa le rostesc pe toate la batranete, cand o sa am sa le spun nepotilor si stranepotilor lucruri mai importante, precum secretul longevitatii :D, prefer sa le notez aici, la timpul prezent (most of them), ca si dovada ca inca mai pot face ceva pentru ele. Ordinea e aleatorie.

Imi pare rau ca:-no-regrets-quotes-regret-quotes

 1. Aman foarte des anumite lucruri, astfel ca ajung sa nu le mai fac pentru ca unora le trece cumva vremea
 2. Nu stiu uneori sa tac si sa ascult, iar alteori nu stiu sa vorbesc
 3. Nu am curaj destul (sa nu zic “deloc” pentru ca suna prea rau si nici nu e chiar asa, desi uneori asa am impresia)
 4. Nu fac mai des ceea ce-mi place, ca si cum n-as avea timp (nici nu prea am, dar tot cred ca asta e o scuza)
 5. Nu sunt mai consecventa, mai perseverenta
 6. Nu scriu mai des pe blog – desi stiu ca pana la un punct, asa au fost circumstantele; pur si simplu n-am gasit timp, energie, curaj…
 7. M-am rastit la Darius, ba uneori, ajunsa la capatul rabdarii, am tipat. Mi-e greu sa scriu asta si doare…dar poate ma ajuta sa nu mai repet actiunea
 8. Nu citesc mai mult/N-am citit mai mult
 9. Nu-mi ascult mai mult vocea interioara
 10. Nu fac destula miscare
 11. N-am plecat din tara in timpul facultatii
 12. N-am incercat mai mult sa repar o relatie cu o prietena foarte buna
 13. Ma invinovatesc atat de mult pentru o gramada de lucruri
 14. In ultima vreme nu ascult mai mult muzica

Deocamdata ma opresc aici. Inchei cu un citat: “Nu regreta nimic. La un moment dat, (acel lucru) a fost exact ceea ce ai vrut”.

Image 1 courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Sursa foto: image 2 -Pinterest


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: