parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

8 luni de mirare

on December 17, 2017

ID-10022047.jpg

8 luni deja de cand ma minunez de cel de-al doilea mare dar din viata mea, cel mai tanar membru al familiei! Poate nu la fel de mult ca in primele zile dupa nastere (deh, se mai estompeaza emotiile), dar inca ma uimeste, inca ma uit la el si ma bucur ca a decis sa vina in viata mea. Am citit mai demult ca unul din copii te provoaca si celalalt te alina. Cred ca stiu care din copii este el! Am mai povestit despre bucuria mea aici si aici, dar simt nevoia sa repet ca pana acum a fost balsam pentru sufletul meu cu toate zambetele sale! In momentele de greu, m-am uit la el si incet, incet povara s-a ridicat, totul a devenit mai usor; totul a capatat un alt sens. Si m-a molipsit si pe mine cu starea lui!

E incredibil cum un bebelus se poate bucura cu toata fiinta sa! Atunci cand rade, rade cu tot corpul, da din maini, face bicicleta neobosit si cu viteza, cu piciorusele grasune, de parca ar fi alergator de sprint, si mai ales ma priveste cu niste ochi ageri, de veverituc vesel si curios.

Curiozitatea il defineste zilele astea. Desi inca nu merge de-a busilea, viteza de a ajunge la un obiect nou pe care l-a zarit in apropierea sa e uimitoare. Din 2 rostogoliri este acolo unde vrea! Chemarea jucariei cu pricina sau chiar a unui papuc lasat in apropierea lui functioneaza ca un magnet puternic. Nimic nu-i poate sta in cale. Ma distrez urmarindu-l in timp ce tinteste cu privirea noul obiect, dupa care incepe cu rostogolirile si intinderile pentru a pune mana pe tinta provocatoare. Obiectivul odata atins, se trece la faza no.2 – obiectul trebuie molfait, gustat, rontait. E imperios sa afle ce gust are, cum altfel? *:) fericit

Da, curiozitatea a atins cote maxime! Daca este in brate atunci cand vede ceva interesant, atunci scenariul e usor diferit – aproape se smulge din bratele mele, aplecandu-se spre ceea ce am eu in mana sau chiar spre ceva de pe jos. Ori daca nu, e ca un girofar. Isi  intoarce capul cu viteza dintr-o parte in alta, in functie de sunetele sau imaginile din jurul nostru.

Mi-ar placea sa poata vorbi, l-as intreba cum se poate bucura asa tare si as vrea sa-mi spuna din secretele lui de bebelus. Sa-mi spuna, de exemplu, cum poate zambi chiar si noaptea, cand abia a deschis ochisorii somnorosi. De unde atata voiosie? Sunt sigura ca ar avea lucruri interesante de zis! Cred ca mi-ar spune si ce mult ii place joaca! Iarasi zic ca e uimitor cat de jucausi sunt bebelusii, cat sunt de incantati de o banala sosetuta din propriul picior, de o lingurita, de un servetel.. Totul in jurul lor pare a fi motiv de mirare, bucurie, de descoperire.

Cred ca e tare bine sa traiesti asa! Sa fii intr-un fel de beatitudine continua. Poate mi se pare mie si idealizez perioada asta. Daca stau sa ma gandesc, chestia asta – a avea mereu in jurul tau stimuli, lucruri de descoperit- este si o dificultate, o provocare pentru ei deoarece au mereu ceva de invatat, sunt mereu in afara zonei de confort. Ca tot se vorbeste asa de mult de ea. Imi imaginez cum mi-ar fi mie sa ma uit in jur si sa fie totul strain, nou. Mda, cu atat mai fascinanta mi se pare lumea asta a lor si ma duce cu gandul la un citat al Mariei Montessori:“Adultul crede ca el ar fi plasmuitorul copilului, fauritorul vietii lui sufletesti (cred ca putem vorbi foarte bine si de viata sa din punct de vedere fizic); crede ca poate savarsi din exterior o opera creatoare, dand stimuli, directive si sugestii spre a dezvolta in copil inteligenta, sentiment si vointa.”

The best is yet to comeLasand la o parte poetizarea celor 8 luni ale juniorului, trebuie sa recunosc ca au fost si momente in toate aceste luni, in care mi-a fost greu. Dar important e ca balanta se inclina in partea cealalta si clipele dificile pot fi date uitarii mai usor. Daca ne da cu plus cand tragem linie, atunci suntem norocosi.

Si vreau sa cred, in ciuda unor ganduri sabotoare, ca “the best is yet to come”! *:) fericit

 

Sursa foto: Image courtesy of maple at FreeDigitalPhotos.net


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: