Oare v-am mai zis ca mie nu-mi place sa gatesc? Daca as putea delega aceasta sarcina zilnica, as fi mai mult decat incantata. Mi s-ar parea o usurare teribila, asa ca recunosc ca profit de orice ocazie ce mi se ofera pentru a nu gati, asta insemnand de cele mai multe ori ca restaurantul “la mama” este cel mai in voga pentru mine – multumesc, mama!
Dar azi nu despre asta e vorba. Azi va spun ca sunt totusi cateva feluri pe care le fac cu (oarecare) placere, pentru ca sunt destul de simple, printre ele fiind si placinta cu dovleac.
Si daca tot mai e inca toamna, eu zic sa.. dovlecim. Mi se pare ca nu ar trebui sa lipseasca din decorul de toamna aceasta placinta atat de gustoasa. Deja am facut-o de cateva ori, pentru ca asa fac eu cand imi place tare mult un lucru. Trebuie sa-l fac pana ma satur. Si pentru ca e delicioasa si nu-i pot rezista, am invatat cum se face, in urma cu vreo 3 ani. Si inca ceva important, nu prea are cum sa nu-ti iasa, daca chiar si mie mi-a iesit.
Ingrediente:
- 1 kg dovleac placintar ras – eu il pun in robotul de bucatarie ca sa castig timp
- 1 pachet foi de placinta subtiri (din comert)
- 100 g unt
- 80-100 g zahar (brun) – depinde cat de dulce va place
- scortisoara
- aproximativ 50 g ulei pentru uns foile (sau poate preferati sa fie unt topit )
Mod de preparare
- se curata dovleacul si se da prin razatoare sau se pune in robotul de bucatarie
- se pune untul la foc mic impreuna cu dovleacul, zaharul si scortisoara intr-o tigaie mare (wok) sau intr-o oala mai incapatoare pentru aproximativ 15 minute. Dupa acest timp, stingem focul si lasam compozitia sa se raceasca.
- se intinde o foia de placinta pe care o ungem cu o pensula cu ulei (sau unt) pe intreaga suprafata. Peste aceasta foaie se adauga a doua, careia i se aplica acelasi tratament –ungerea cu ulei. La fel se va proceda si cu a treia si a patra foaie
- se pune un sfert din compozitia de dovleac racit peste foile unse (pe toata suprafata lor), dupa care se ruleaza aceste foi pentru a forma un rulou. Mie mi-au iesit 3 rulouri, dar depinde cate foi sunt in pachet. De regula, am gasit 15 foi, dar in alti ani am gasit si mai putine. Oricum nu e asa important cate foi sunt intr-un rulou, nici cum ati intins compozitia. Tot bun va iesi (unul din motivele pentru care imi place placinta asta).
- se unge fiecare rulou cu putin ulei, dupa care acestea se vor pune la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 35-40 minute
Recunosc ca e un pic de muncit la ea, nu e gata foarte repede, dar nici nu se poate spune ca are un grad de complexitate prea mare si macar avem garantia ca iese buna pentru ca dovleacul e foarte aromat.
Ce ziceti, va trage cu ochiul? Pofta buna!
Leave a comment