parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Eu maine sustin alergatorii de la Maratonul International Sibiu. Tu ce faci?

on May 26, 2017

 

TracksEmotie, provocare, solidaritate, perseverenta, bucurie, putere, curaj, satisfactie, sunt doar cateva din trairile participantilor la editiile anterioare ale Semimaratonului. Intre timp evenimentul acesta a luat proportii, devenind Maraton International, fiind catalogat drept cel mai mare eveniment sportiv filantropic din Romania. Da, chiar asa!

Eu simt o mare bucurie ca un astfel de eveniment se desfasoara in oraselul nostru. Cred ca sentimentul e amplificat de faptul ca anul trecut am participat la Cross-ul de 5 km, alergand pentru un proiect care venea in sprijinul copiilor din centrele de plasament. Am vazut ce inseamna sa fii printre participanti, am simtit emotia de a fi parte dintr-o comunitate implicata in diverse cauze umanitare, m-am simtit entuziasmata stiind ca toti oamenii care alearga fac acest lucru doar pentru a ajuta pe cineva sau pentru a sustine proiecte deosebite care schimba vieti, schimba cate putin lumea din jurul nostru. Acestea pot parea vorbe mari, dar pana la urma astfel de initiative aduc schimbare, chiar lasa urme, pentru ca sta in puterea noastra, a fiecaruia sa realizam lucruri frumoase. Si putem face asta si de acasa, nu trebuie neaparat sa alergam pentru a ajuta.

Fiecare putem contribui cu cate putin, sustinand cu cat ne permitem unul sau mai multi alergatori care sprijina un anumit proiect. Si har Domnului ca avem de ales din 21 de proiecte variate. Intre ele se numara cele care au ca obiectiv amenajarea unui loc de joaca pentru copiii cu autism, achizitionarea de incubatoare pentru copiii nascuti prematur, oferirea de consultatii gratuite pentru copiii unui sat din judet, integrarea copiilor din centrele de plasament in comunitate, repararea liniei ferate a mocanitei, cuiburi mai sigure pentru berze, educatie pentru prevenirea violentei domestice, campanie de sterilizare a cainilor si pisicilor, locuri de popas pentru biciclisti si lista poate continua. Aici gasiti toate proiectele si puteti citi mai multe despre ele. Dupa cum vedem, proiectele sunt foarte diferite, deci putem gasi macar o cauza care sa ne miste catusi de putin si la care sa ne dorim sa ne aducem aportul, donand cat ne lasa inima sau buzunarul pe fiecare.

Eu vreau sa sustin mai multe cauze si persoane, am vazut multi cunoscuti care participa si stiu de anul trecut ce mare iti e bucuria cand vezi oameni pe care ii stii de mai demult si cu care poate nici n-ai mai vorbit de-o vreme si care te sprijina pe tine si cauza aleasa de tine. E bine ca putem dona fie o suma fixa, fie 2, 6, 10, sau 25 de lei/km alergat, deci ne alegem ce ni se pare mai potrivit.

In cazul in care nu stiti pe cine sa sustineti (desi cred ca toti cunoastem macar o persoana care participa sau stim cate ceva despre unul din proiecte), am o propunere. Sustineti copiii! Pentru asta intrati pe proiectul care va incanta mai mult si veti gasi acolo o lista cu alergatorii. In dreptul fiecaruia este specificat la care dintre curse participa. In cazul copiilor este mentionat: “Cursa copiilor”  si grupa de varsta: 4-5 ani, 6-7 ani, etc. Deci veti gasi cu usurinta copii pe care sa-i sustineti chiar daca nu-i cunoasteti.

La anul cred ca Darius va dori sa participle la cursa de 4-5 ani, pentru ca vazandu-mi tricoul pe care l-am purtat anul trecut la Cross, m-a tot intreabat ce scrie pe el si ce este aceea, adica urma adidasului imprimata pe tricou. Me&Darius la SemimaratonNu-si mai aminteste ca m-a sustinut si el de pe margine; era prea mic. *:) happy I-am explicat cu bucurie ca am alergat la Semimaraton si i-am dat exemplul proiectului care urmareste strangerea de fonduri pentru incubatoare. Mi s-a parut mai pe intelesul lui sa-i vorbesc despre bebelusi foarte mici si care au nevoie de ajutorul nostru. La 4 ani va intelege mai multe si cred ca va fi dornic sa alerge alaturi de alti copii.

Cred ca ei merita sa fie incurajati din plin sa participle la astfel de evenimente! E minunat sa creasca intr-o astfel de cultura, in care voluntariatul e sprijinit, in care faptele lor bune sunt vazute de persoane necunoscute. Va imaginati ce bucurie e in inima unui copil care primeste o donatie de la cineva care s-a gandit ca el face un gest frumos?

Asta e farmecul maratonului, ca aduce bucuria tuturor celor care au de-a face cu el:

alergatorii isi testeaza limitele si se simt mandri sa si le depasesca, mai ales ca prin asta contribuie si la binele altora; ii inspira pe cei din jurul lor sa actioneze in scopuri caritabile. De asemenea, ei promoveaza totodata sportul, asta fiind benefic pentru copii si nu numai.

sustinatorii alergatorilor – isi incurajeaza prietenii sau cunoscutii care participa sa persevereze in astfel de actiuni, sustin cauze nobile pe care le cunosc sau le pot cunoaste mai indeaproape prin intermediul prietenilor lor

Si unii si ceilalti arata ca le pasa de orasul lor, implicandu-se intr-un fel in schimbarea lui.

proiectele pentru care se alearga prind aripi, reusesc sa creasca, aducand beneficii celor care sunt vizati de ele, dar si comunitatii noastre

Donatiile pot fi facute pana pe 1 iulie, dar cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Small stepsCred ca e fain sa ne mobilizam cat mai multi, sa fim solidari, sa nu ne intoarcem privirea in alta parte, gandindu-ne ca mereu apare o cauza umanitara ce poate fi sustinuta. Faceti azi un bine, atat cat va sta in putere fiecaruia.

Hai sa lasam si noi, cei de pe margine, niste urme! Marile schimbari chiar incep cu pasi mici!

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: