parenting cu blandete

“While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about” – Angela Schmindt

Despre rabdare si cautari interioare

on February 14, 2016
patience

sursa foto:consciousvanguard.com

Acum cateva zile am participat la un atelier creativ, care avea ca scop gasirea rabdarii. Chiar asa, unde gasim rabdarea si de unde o luam in momentele de criza acuta? Ei bine, stiti cum spune versetul biblic: “cauta si vei afla, cere si ti se va da”, deci teoretic ar trebui sa fie simplu*:) fericit si intr-un fel este, cu o conditie: sa chiar vrei sa aflii raspunsul la intrebarea ta. Sunt intr-o etapa de cautari avide de solutii, pentru ca imi doresc foarte mult sa simt cum cresc, sa simt ca ii pot oferi copilului meu versiunea mea cea mai buna de mama si de om, pana la urma.

Si, daca deschid larg ochii la ce se intampla cu mine si in jurul meu, observ ca lucrurile se aliniaza intr-o oarecare masura, chiar daca mai sunt inca multe de descoperit si de aranjat*:) fericit. Raspunsurile se contureaza putin cate putin si asta imi da incredere ca sunt pe drumul pe care vreau sa fiu. Revenind acum la lucruri mai concrete, as vrea sa dezvolt putin ce-am invatat eu din acest atelier interactiv si sa va spun care este reteta pentru rabdare :)). Bineinteles ca glumesc, pentru ca, din pacate, nu exista asa ceva. E o iluzie sa credem ca putem copia un model care sa functioneze perfect si in cazul nostru. Incep si eu sa pricep tot mai bine asta*:P scoate limba. Da, ne putem inspira si putem lua cate o idee buna de la fiecare om pe care-l intalnim, dar pentru a face pasi concreti spre atingerea echilibrului, cred ca trebuie sa cautam in interior.

Chiar de asta mi-a placut atat de mult workshop-ul acestaNe-a dat fiecaruia dintre noi o unealta unica, pe care s-o putem folosi in situatia noastra particulara, ceea ce mi se pare grozav! Ne-a facut sa gandim si sa cautam raspunsuri in noi, si asta prin metode practice, interactionand cu ceilalti.

Am fost ghidati in mod subtil, de gazda noastra, Catrinel, pe un drum de autocunoastere, identificand aliatii si inamicii rabdarii. Cred ca fiecare am inteles ca e important sa ne concentram pe resursele pe care le avem, acceptand obtsacolele si fiind constienti de amprentele pe care lipsa rabdarii le va lasa pe cei din jur.

Raspunsurile au venit de la noi, participantii, pe masura ce rezolvam sarcinile primite si in timp ce ascultam, cu rabdare, (sau nu:)) ideile celorlalti. Eu am realizat ca pot apela oricand am nevoie, cu o apasare de buton, la sursa mea de calm si de pace. Poate va fi nevoie de putin exercitiu la inceput, dar cred ca voi reusi sa o transform, treptat, prin repetare si eventual imbuntatire, intr-o reactia automata. Am inceput si sa “practic”, sa spun asa, iar rezultatele sunt cel putin multumitoare, pana acum.

Si am mai invatat ceva valoros, ceva de care mai auzisem, dar acum s-a facut clikc-ul la mine si mi-am dat seama ca fara sa fac asta, nu am cum sa am rabdare cu ceilalti. Da, evident ca e vorba de rabdarea pe care e necesar sa o am si cu mine.

Unele din aceste lucruri le-am realizat acum, pe masura ce scriam. De asta cred ca e nevoie sa ne luam timp, de acolo de unde zicem toti ca nu e*:) fericit, sa facem cumva sa ne dedicam timp pentru a decanta infromatiile primite, pentru ca altfel raman doar niste notiuni care se risipesc, in loc sa ne foloseasca pentru a ne imbunatati viata.

Nu am vrut acum sa spun concret care sunt aliatii nostri si ce putem face pentru a reusi sa ne pastram rabdarea deoarece reteta nu e unica, dupa cum am spus si mai sus. Fiecare trebuie sa-si caute solutiile in felul sau, participand la astfel de ateliere, sau luandu-si putin timp de reflectie si pornind de la intrebarea: De ce imi doresc sa am rabdare? De ce este acest lucru important pentru mine? S-ar putea sa ne surprinda cat de repede ne gasim aliatii, daca stam 2 minutele si ne gandim la aceste intrebari. Si ca sa inchei intr-un ton mai vesel, vreau sa va las cu o intrebare: cati dintre noi n-am spus asta la un moment dat?: “Da-mi Doamne rabdare, dar da-mi-o acum, ca ma grabesc *:P scoate limba. “


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: